Защо хората, които свършват работа в 17.00 часа имат по-добър живот?

Защо хората, които свършват работа в 17.00 часа имат по-добър живот?
pixabay

Според проучвания, проведени по време на Втората световна война, няма абсолютно никакви ползи от работата в допълнителни часове, това носи вреди не само на работата, която вършите, но и на социалния ви живот и на вашето здраве като цяло. Може да не ви се струва така, когато е 18 или 19 часа и все още сте в офиса, но ни се доверете, хората, които си тръгват от работа навреме, са по-здрави и щастливи.

Ето защо е добре да си тръгвате от офиса в момента, в който работното ви време свърши:

Не сте подуктивни, когато работите прекалено дълги часове

Проучванията показват, че след определен момент човек започва да става все по-малко продуктивен- тоест всеки допълнителен час в офиса е много по-малко продуктивен от предишния. Ето защо много компании измерват производителността по резултатите, а не по часове и изобщо не ги интересува дали работите по-малко часове, стига да свършите работата си.

По-здрави сте

Допълнителното работно време води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, умора, ниски нива на енергия и лошо здраве. Проучване, проведено на 3 континента, установи, че хората, които работят над 55 часа седмично, имат 33% по-висок риск от инсулт, в сравнение с хората, които работят под 40 часа седмично. Освен това според това проучване, преуморените служители имат 13% по-висок риск от коронарна болест на сърцето.

Получавате повече през деня

Ако свикнете с идеята, че трябва да приключите с всичките си задачи до 17:00, ще разберете, че всъщност няма толкова много време - и това е чудесно! Без излишни разсейвания, дълги паузи за кафе или случайни разговори с колеги, означава по-добри умения за управление на времето. 

Знаете как да защитите собствените си граници

Задаване на граници и уведомяване на вашите колеги, че напускате офиса в 17:00 е нещо, което трябва да направите. Често хората не си тръгват навреме, само защото не искат да са черните овце и изглеждат неотдадени на работата си. Важно е да разберете къде свършва работата и започва вашият собствен живот, или можете напълно да забравите за себе си.

Ще имате повече свободно време и ще си почивате по-качествено

Може никога да не се чувствате уморени и да не ви пречи да стоите в офиса до късно и дори може да обичате работата си, но когато започвате да си тръгвате навреме, ще разберете колко е хубаво да имате допълнителен час или 2 всеки ден, само за себе си. Да се занимавате със семейството и приятелите си, да спортувате, да водите кучето си в парка и да отделяте време за вашите хобита!

Тези дейности ни зареждат с енергия. Не е нужно да включвате други хора в дейностите си в свободното време, ако не искате. Дори да правите медитация, да лкирате ноктите си или да прекарвате време сред природата - да имате време за себе си е от съществено значение за дългосрочното психическо и физическо здраве и със сигурност има голямо влияние върху нашата производителност и качеството на живот като цяло.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти