На почивка се отдай и стреса изиграй

Как да релаксираме пълноценно

На почивка се отдай и стреса изиграй

Ситуацията е следната - забравили сте какво е да изпитвате удоволствие от живота и сте се превърнали в мърморещо недоволно създание? Значи е време да се научите как да презареждате емоционалните си батерии. Почивката е изключително важно "действие", което трябва да предприемате винаги, когато усетите нужда. Замислете се - никой не ви е виновен, че често пренебрегвате себе си, мислейки си " Какво като е почивен ден, кой ще ми свърши работата?". Да, но работата няма да избяга, а ти ще си все така изморена и ще ти се струва все по-трудно да се концентрираш.

Да се научиш да релаксираш е ключът към балансиран живот и самоуважение. Обърни внимание на тези съвети и виж дали не можеш да превърнеш някои от тях в част и от твоя тооолкова забързан живот.

 

Стъпка номер 1 : Разпознай стреса и не потискай своя вътрешен дискомфорт още по-дълбоко в себе си. Всъщност понякога стреса може да ни е от полза – привлича интереса и въодушевлението ни към даден обект, а често ни мотивира и безусетно много. Но същността на "вредният" стрес се крие в неговото силно влияние над нас. Може да си прекалено стресирана, когато:

 

  • Вманиачила си се в работата си. Непрестанно, ден и нощ, независимо, че си далеч от офиса и сгушена в любимия. Замисли се дали не мислиш повече за работното място, отколкото за уютния си дом и хората, които те обичат такава, каквато си. А не са ли те по-важни от високата заплата или допълнителните бонуси, които може би ще получиш, а може би не..?

  • Тялото ти подсказва непрестанно, че си напрегната. Независимо дали става въпрос за главоболие, болки във врата или гърба или постоянно чувство на дискомфорт, всички тези трудно търпими "мъки" говорят много за високите нива на стрес в живота ти.

  • Винаги си раздразнителна и се палиш лесно. Знаеш, че всъщност не си такъв човек, но напоследък доста често се държиш ужасно с останалите.

  • Чувстваш се сякаш си качена на една безспирно движещата се въртележка, която те поглъща и едвам се справяш с нея.

  • Отдавна не си попадала в хармоничната страна на сънищата. Единственото място, на което се озоваваш напоследък е това на недоспалите чудовища.

  • Постоянно се храниш прекалено малко или точно обратното – преяждаш. И все заради лиспата на време.

  • Трудно ти е да си спомниш кога за последно се весели от сърце или прекара чудесни моменти с близките си. Може би е било на някой далечен празник или дори май и тогава беше заета с нещо друго...

 

Стъпка номер 2 : Подготви се да рекалсираш. Сега след като си осъзнала, че наистина се нуждаеш от почивка трябва и да се настроиш за нея. Въобще не се чувствай виновна. За начало си създай реалистична представа за своята кариера. Да се трудиш усилено означава да се концентрираш над работата си в рамките на работното си време, но не и през осталите часове. След това трябва да приемеш факта, че без достатъчно сън не си пълноценната личност, която искаш да бъдеш. Биологично доказано е – тялото ти се нуждае от 8 часова разходка в страната на сънищата, за да се възстанови физически и психически от натоварването.

 

Стъпка номер 3 : Отдели си нужното време. Добави към дневния си график още една задача за изпълняване. Вече знаеш, че и тя е изключително важна и не бива да бъде пренебрегвана. За да намериш оптимално добрия за теб начин за разтоварване, изпробвай различни занимания. Можеш да посетиш нашумелите напоследък курсове за релаксиращи техники като йога, тай чи, айкидо. Ако пък смяташ, че източните учения не са за теб, можеш да се разкършиш на някои урок по танци. Латиноамерикански ритми, българска народна музика или пък хип хоп – в зависимост от музикалните ти предпочитания. Друго ползотворно занимание за теб ще бъде ако се превърнеш в редовен клиент на спа центъра в квартала. Масажите са чудесен начин да "убиеш" стреса, а сауната е изключително полезна и за външния ти вид.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay