Сос грейви е традиционен английски сос, приготвен от соса, в който се готви месото, обикновено говеждо или свинско. Често се свързва с печеното говеждо, което се сервира с него. Сосът се приготвя чрез деглазиране на тигана, в който е приготвено месото, с брашно и бульон, създавайки гъста, кафява основа. Към тази основа се добавят допълнителни съставки като червено вино, чесън, черен пипер, кимион и ябълков оцет, за да се създаде
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици масло
- 2 супени лъжици брашно
- 2 чаши бульон от телешко или пилешко месо
- 1 чаша червено вино (по желание)
- 1 скилидка чесън, смляна
- 1 чаена лъжичка смлян черен пипер
- 1/2 чаена лъжичка смлян кимион
- Сол на вкус
- 2 супени лъжици ябълков оцет
- 2 супени лъжици масло (за сервиране)
Начин на приготвяне:
В голям тиган разтопете маслото на среден огън. Разбъркайте брашното, докато стане златисто и образуват мехурчета. Това ще създаде основата за вашия сос.
Бавно добавете бульона, като бъркате непрекъснато, за да предотвратите образуването на бучки.
Добавете червеното вино (ако използвате), смлян чесън, смлян черен пипер и смлян кимион. Оставете сместа да къкри за около 10 минути, като разбърквате от време на време. Опитайте соса и добавете сол, ако е необходимо.
Отстранете тигана от котлона и разбъркайте ябълковия оцет. Сервирайте соса топъл, като го разпределите върху чинии с пържоли или печено месо. Можете да добавите допълнително масло за сервиране за допълнителен вкус.
0 | 0 |