Съдовете, направени от чугун, могат да издържат и цял живот, стига да се грижите за тях правилно. Ето как да поддържате тези съдове правилно:
Ето как почистването, грижите и правилното боравене с чугунения тиган или тава могат да подобрят вашите готварски умения в кухнята.
Първо, почиствайте чугунения тиган с веро и тел. Почиствайте тигана от всички страни, а не само частта, на която се готви храната.
Изплакнете сапунената вода и излейте излишната вода след това.
Добре е да полирате съда с някакво масло. Можете да използвате ленено масло или масло от рапица.
Намажете съда отвсякъде, след това изтрийте излишното масло с хартиена кърпа и загрейте тигана във фурната, за да може маслото да попадне в порите на съда.
След като извадите съда от фурната, той ще има едно "стъклено" покритие.
Готвенето с такива съдове, от чугун, изисква малко търпение. Дайте време на тигана да се загрее равномерно, преди да поставите храна в него. Трябва да можете да усетите топлината, идваща от тигана, като поставите ръката си над него.
Ако храната залепва за тигана, вероятно или храната или тигана са прекалено студени.
Когато приготвяте месо в такъв тиган, не го местете прекалено много. Ако е залепнало за тигана, все още не е готово да бъде обръщано.
Използвайте сол и леко абразивна почистваща гъба, за да премахнете остатъците от храната и изплакнете с гореща вода. След това подсушете, за да предотвратите образуването на ръжда и нанесете тънък слой масло, преди да го приберете отново.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |