Днес може да наблюдавате суперлуна и рядка комета!

Днес може да наблюдавате суперлуна и рядка комета!
pixabay

На 17 октомври 2024 г. жителите България ще имат уникалната възможност да станат свидетели на изключително рядко астрономическо явление – най-голямата и най-ярка суперлуна за годината, наричана  "Луната на ловеца" или Ловджийска луна.

Октомврийската  суперлуна  този четвъртък е  най-близката до Земята за цялата година  и се  съчетава с комета в рядко срещано небесно зрелище , допълва АП.

Третата от четирите суперлуни за годината се намира "само" на около 357 364 километра от нас, поради което погледната от Земята  ще изглежда още по-голяма и по-ярка , отколкото луните през август и септември.

Пълнолунието може да се наблюдава в нощта на 17 октомври.

"Алманахът на стария фермер", който за пръв път публикува имената на пълнолунията през 30-те години на миналия век, посочва, че пълнолунието е наречено така, защото  отбелязва началото на ловния сезон  и се разглежда като сигнал за ловците да започнат да се подготвят за наближаващия студ.

По това време сред полетата, ожънати от жътварите по време на луната на жътвата - пълнолунието, което се появи преди луната на ловеца, ловците могат лесно да наблюдават животните.

Зодиакалният знак за всяко пълнолуние се определя от това  къде е разположена луната  на нощното небе  спрямо различните астрологични знаци . Всяка година луната ще се измества, което ще доведе до различни промени.

Тази година "Луната на ловеца" е позиционирана като  пълнолуние в Овен , огнен знак, за който астролозите казват, че "ще внесе импулс, ентусиазъм и страст в живота ни". Овенът е огнен знак, известен със своята активност, напористост и желание за лидерство, затова и пълнолунието в Овен е време за вътрешно прочистване и активизиране.

Много древни култури и религии празнуват небесните цикли, включително намирането на начини за почитане и използване на  силата на пълнолунието .

За да използвате по най-добрия начин тази интензивна енергия, много астролози вярват, че пълнолунието е чудесно време да  манифестирате мечтите си .

Астролози посочват, че тъй като  Овенът е огнен знак , използването на  пламък под формата на свещи или дим под формата на различни ароматни пръчици  във вашите ритуали може да бъде полезно.

По стечение на космическата съдба  в съседство на суперлуната се намира комета . Открита през миналата година, кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) сега се откроява в Северното полукълбо, след като покори звездобройците в Южното полукълбо.

Лунната светлина ще  размие част от опашката на кометата , но все пак си струва да я погледнете след залез слънце.

По-добре се постарайте да видите кометата -  тя може никога да не се върне , съветват астрономите. Ако пък пропуснете голямото пълнолуние, имате още един шанс -  четвъртата и последна суперлуна за годината  ще изгрее на 15 ноември.

По-скоро популярен, отколкото научен термин, "суперлуна" се появява, когато  пълната лунна фаза се синхронизира с особено близко движение около Земята . Обикновено това се случва само три или четири пъти годишно, като се има предвид постоянно променящата се овална орбита на Луната.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay