Киноата е древна зърнена култура, произхождаща от Андите в Южна Америка. Смята се за суперхрана поради високото си хранително съдържание. Той е добър източник на протеини, фибри, витамини и минерали, включително желязо, калций, магнезий и витамин Е. Киноата е без глутен и е подходяща за хора с непоносимост към глутен или такива, които избягват глутена. Може да се приготвя по различни начини, като например чрез варене, покълване или смилане на брашно за печене. Често се използва в салати, супи, гарнитури и вегетариански ястия
Днес ви представяме три лесни рецепти с киноа, които можете да опитате:
- Киноа със зеленчуци и тофу
Съставки:
- 1 чаша киноа
- 2 чаши зеленчуков бульон или вода
- 1 чаша нарязани смесени зеленчуци (броколи, моркови, чушки, царевица)
- 1 чаша нарязан тофу
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 скилидка чесън, смляна
- 1 супена лъжица соев сос
- Сол и черен пипер на вкус
Инструкции:
Изплакнете киноата под студена вода, докато водата стане бистра. В тенджера смесете киноата, зеленчуковия бульон или вода и сол на вкус. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри, покрито, за около 15 минути или докато киноата абсорбира течността.
Междувременно загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Добавете чесъна и гответе за 1 минута. Добавете смесените зеленчуци и гответе, докато омекнат, около 5 минути. Добавете нарязания тофу и гответе още 2-3 минути.
Смесете сварената киноа със зеленчуците и тофуто. Подправете със соев сос, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре и сервирайте топло.
-
Киноа с авокадо и чери домати
Съставки:
- 1 чаша киноа
- 2 чаши пилешки или зеленчуков бульон
- 1 авокадо, нарязано на кубчета
- 1/2 чаша чери домати, разполовени
- 1/4 чаша натрошено сирене фета
- 2 супени лъжици пресен лимонов сок
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Инструкции:
Изплакнете киноата под студена вода, докато водата стане бистра. В тенджера смесете киноата, пилешкия или зеленчуков бульон и сол на вкус. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри, покрито, за около 15 минути или докато киноата абсорбира течността.
Междувременно смесете авокадото, чери доматите, натрошеното сирене фета, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер в голяма купа. След като киноата се свари, разбъркайте я внимателно с авокадо-доматения дресинг. Сервирайте топло или охладено като салата.
-
Киноа със спанак и чери домати
Съставки:
- 1 чаша киноа
- 2 чаши пилешки или зеленчуков бульон
- 3 чаши нарязан спанак
- 1/2 чаша чери домати, разполовени
- 1/4 чаша настърган пармезан
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Инструкции:
Изплакнете киноата под студена вода, докато водата стане бистра. В тенджера смесете киноата, пилешкия или зеленчуков бульон и сол на вкус. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри, покрито, за около 15 минути или докато киноата абсорбира течността.
Междувременно загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Добавете спанака и гответе, докато омекне, около 2-3 минути. Добавете чери доматите и гответе още 1-2 минути.
Смесете сварената киноа със спанака и чери доматите. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре и поръсете с настърган пармезан. Сервирайте топло.
0 | 0 |