Тест: Щастливи ли сте?

Коефициентът на щастие се определя чрез оценка на пет потребности

Тест: Щастливи ли сте?

Вчера ви предизвикахме да си направите експеримент с едно изследване на психиката. И докато експертите спорят, доколко теста с петната на Роршах е адекватен и е редно да се използва, вижте едно съвременно изследване, което е доста по-логично и съответно - вярно.

Чрез своеобразната пирамида, която ще ви разясним след няколко реда, всеки може да изчисли своя коефициент на щастието. В нея се включват пет основни потребности - принадлежност, утвърждаване, храна, сензорна потребност и секс.

Тест: Щастливи ли сте?

Този тест на щастието е базиран на широкоразпространената пирамида на Маслоу (вдясно), която е представена за пръв път през далечната 1943 година в книгата му "Теория на човешката мотивация”. С две думи, принципът в нея е следният - ако човек не е задоволил основните си, физиологични потребности, то той не би могъл да изпитва удовлетворение от духовното си развитие и позиция в обществото.

Целта на теста на щастието, който ще ви представим, обаче е по-скоро всеки да си изясни в коя сфера от живота си има пропуски и да ги навакса. Една по една ще ви разясним петте потребности, подобно на психотерапевт, а вие можете да си запишете срещу всяка от тях процента на удовлетвореност, който изпитвате от нея в живота си. Например: ако разглеждаме потребността "утвърждване" и околните ви приемат, каквито сте, то процентът удовлетвореност за тази потребност е над 50 със сигурност.

Имайте предвид, че този процент е контекстен и променлив. Може според някого да сте най-щастливият човек на земята, но вие да не сте на това мнение. Също така е възможно, ако днес сте преживели нещо неприятно, посочените проценти да са коренно различни от средната им стойност през останалите дни за текущата седмица.

Принадлежност
Това е обратното на самота. Нуждата да не сме сами е напълно разбираема, тъй като хората са социални животни. Ние не можем да живеем като вълци единаци, а имаме необходимост да прекарваме време с близки и значими за нас хора. По този начин си набавяме един много важен фактор в нашия живот - сигурност. Вашата принадлежност е задоволена, когато имате приятели и семейство, за които знаете, че ви подкрепят безрезервно. На колко процента оценявате личното си удовлетворение от социалните ви контакти?

Утвърждаване
Каквото и да правим, все се нуждаем от одобрението на околните. Когато те не ни възприемат и ежедневно ни се налага да носим маски пред тях, за да не ги разочароваме, това влияе на нашето светоусещане. Много по-щастливи сме, когато ежедневното ни обкръжение ни възприема, каквито сме. Утвърждаването ни като професионалисти в офиса и като добри родители в семейството ни прави особено щастливи. До каква степен мислите, че сте доказали себе си?

Храна
Тук не говорим само за консумацията на хранителни продукти, макар че и тя е от значение за общото ни благоденствие. Всъщност това е целият материален аспект на нашия живот - това са книгите, които всеки човек иска да прочете; дрехите, които иска да си купи, за да изглежда добре; парите, с които да задоволи споменатите материални потребности. Важно е да отбележим, че в ерата на хиперкомуникацията компенсираме липсата на хора около нас с прекомерно развиване именно на тази потребност. Това обяснява и жаждата за шопинг след тежка раздяла - на психологическо ниво ние вярваме, че материалните придобивки могат да запълнят емоционалната празнина. Успявате ли да "консумирате" толкова, колкото ви се иска? Отново отбележете с проценти.

Сензорна потребност
Или иначе казано, желанието на всеки човек да бъде гушкан. Докосването може да не е с еротичен подтекст, като например допира с домашните любимци или прегръдката между приятели. Британското психологическо общество официално е обявило докосването за антидепресант. Спомнете си финалът на филма "Наистина любов”, в който целият екран бе обсипан от кадри с прегръщащи се хора. Тази потребност не е за подценяване, затова преценете - колко процента от желанието си за допир удовлетворявате ежедневно?

Секс
Тази потребност е ясна. Тя засяга взаимоотношенията с най-важния човек в живота ни - нашия партньор. И тук не става дума за количество, а за наситеност и споделеност на преживяването. Колко близък чувствате човека, с когото делите една постеля? А бихте ли желали нещо да се промени?

Съберете процентите, с които сте определили своето удовлетворение от всяка потребност. Сега ги разделете на 5. Полученото число, според психотерапевтите, е "коефициент на щастието”. То показва колко удовлетворени сте от живота си. Разликата до 100 % всъщност символизира нещата, които трябва да оправите в сферата на всяка потребност. Липсва ви принадлежност? Създайте семейство. Не получавате достатъчно "храна”? Прочетете някоя книга или отидете на кино. Винаги има начин да промените своя коефициент към по-добро.

Запомнете - най-важно е как се чувствате. И двата теста, които ви показахме тази седмица, са примерни и не могат да достигнат до дебрите на сложната човешка душа.

49 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.20
Nevi Bodjukova 26.05.2012|14:09
доволна съм, и мисля, че детето и съпругът са водещите фактори за високия резултат :)те задоволяват най-важните потребности, а това че понякога "Храната" не е достатъчна не е толкова важно :)))))
19
vyara dimova 23.05.2012|19:38
Не, но и така се живее;))))
18
Fanka Kraeva 23.05.2012|17:47
Аз и без тест знам отговора :)
17
Лиза Мишпека 23.05.2012|16:59
Имаше една формула на щастието - нещо да обичаш, нещо да правиш и за нещо да се надяваш.
16
Poli Geerhart 23.05.2012|16:28
Действително това са нещата в живота на човек, които го карат да се чувства щастлив и завършен.
15
Лиза Мишпека 23.05.2012|16:22
Имаш нужда от психолог.
14
Полицейска палка 23.05.2012|16:04
е, пълно щастие няма
13
Полицейска палка 23.05.2012|16:03
колкото искаш
12
мая анкова 23.05.2012|15:57
психология ли си завършила?
11
мая анкова 23.05.2012|15:57
едва ли напълно
10
Пламен Панайотов 23.05.2012|15:55
После пак секс :)
9
krasimira doneva 23.05.2012|15:52
Този тест нищо общо няма с емпиричните тестове, не е валидизиран и е абсолютна самооценка.
8
Ариана Оптимистикова 23.05.2012|15:50
е чак толкова
7
Ариана Оптимистикова 23.05.2012|15:50
доста общо
6
Пламен Панайотов 23.05.2012|15:46
Секса до едно време - ами после какво правим?
5
Пламен Панайотов 23.05.2012|15:42
Как може да сме щастливи - вижте ни икономиката, виж те ни държавата, вижте ни манталитета - как да стане - патрона у главата и да се свършва!
4
Kalina Vicheva 23.05.2012|15:08
Дори и да имаме известни пропуски в тази пирамида, си мисля че можем да сме щастливи стига да умеем да се радваме на истинските неща в живота.
3
petq mileva 23.05.2012|14:44
От коментара ти да разбирам ли, че си разгонен и незадоволен пубер?
2
loshoto momche 23.05.2012|14:33
секса му е майката:)
1
nevena angelova 23.05.2012|14:25
и после какво следва?
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти