Какво да направите, ако смятате, че сте в нездравословна връзка

Какво да направите, ако смятате, че сте в нездравословна връзка
Pexels

1. Говорете с някой друг за чувствата си: Кажете на приятел или възрастен, на когото имате доверие, как се чувствате. Направете всичко възможно, за да обясните какво ви кара да се чувствате неудобно във връзката ви. Имаме няколко съвета как да говорите с някого за случващото се, ако не сте сигурни как да започнете разговора. Един страничен поглед ще ви се отрази добре, но все пак имайте предвид, че само двамата във връзката са изцяло и напъно наясно със случващото се.

2. Говорете с партньора си: Ако се чувствате комфортно, опитайте да споделите притесненията си с партньора си. Направете това по спокоен и ненападателен начин. Стремете се към решение, вместо да спечелите спора.

СЪВЕТ: Водете разговора като сандвич, като започнете с едно положително нещо, едно отрицателно и след това завършите по положителен начин. Например:

  • Положително: "Знам, че нещата са наистина трудни за теб напоследък и искам да ти кажа, че се справяш страхотно с цялата ситуация."
  • Отрицателно: "Накара ме да се почувствам много разстроена, когато вчера ми повиши тон и се държа по този начин към мен." 
  • Положително: "Знам, че се справяш с много неща в момента и това не си ти."
  • По избор – помолете ги да поемат инициативата за разрешаване на ситуацията: "Имаш ли нужда от малко време за себе си или може би можем да излезем някъде и да се опитаме да се отпуснем?" 

*Има тънка граница между подкрепата и насърчаването на нездравословно поведение, когато възникне конфликт. Ако установите, че постоянно се чувствате изолирани или трябва да дадете приоритет на партньора си пред личните си чувства, това е знак да преосмислите връзката си.

3. Отдръпнете се: Ако се чувствате неудобно във връзката си или сте говорили с партньора си и нищо не се е променило, тогава може би е време да направите крачка назад и да преосмислите нещата. Може да откриете, че връзката вече не е здравословна и добра за вас. Да се ​​разделиш с някого никога не е лесно, но определено е по-добре, отколкото да си в нездравословна връзка.

4. Не се поддавайте на "заблудата за невъзстановимите разходи": Може да почувствате, че тъй като сте изразходвали време и енергия за връзката си, трябва да се придържате към нея, независимо от всичко. Това се нарича "заблуда за невъзстановимите разходи". Не забравяйте, че винаги имате право да се откажете от връзка, която не изглежда здравословна, по всяко време.

Връзките винаги са трудни за навигация и всяка двойка е различна. Това са само няколко въпроса, които можете да си зададете, когато размишлявате колко здрава е връзката ви. В крайна сметка вие сте тези, които взимат последното решение и винаги трябва да се чувствате овластени да вземете решение, което е правилно за вас – независимо дали смятате, че връзката е здрава и трябва да продължи или не.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay