Кърменето е най-добрият източник на храна за бебетата!

Майчиното мляко изгражда имунната система на бебето.

Кърменето е най-добрият източник на храна за бебетата!

В Световната седмица на кърменето, която всяка година отбелязваме от 1 до 7 август, д-р Теа Александрова разказва за ползите от кърменето и майчиното мляко и дава своите съвети, за да могат младите майки и бременните да почувстват подкрепа и да изградят увереност в тази мисия.

СЗО и УНИЦЕФ активно насърчават кърменето като най-добрия източник на храна за бебета и малки деца и препоръчват на родилката да започне да кърми бебето си в рамките на първия час от раждането, а децата да бъдат кърмени изключително през първите шест месеца от живота си, което означава, че не се предоставят други храни или течности, включително вода.

Бебетата трябва да се кърмят при поискване – толкова често, колкото детето иска, денем и нощем. Въвеждането на адекватни в хранително отношение и безопасни допълващи (твърди) храни трябва да започне на шест месеца, а кърменето е добре да продължи до двегодишна възраст, а дори и след това.

Първите шест месеца

Изключителното кърмене в продължение на шест месеца има много ползи за бебето и майката. Основната сред тях е защитата срещу стомашно-чревни инфекции, която се наблюдава не само в развиващите се, но и в индустриализираните страни. Статистиката показва, че ранното започване на кърмене, в рамките на един час след раждането, предпазва новороденото от инфекции и намалява новородената смъртност.

Доказано е че:

- Кърмата дава на вашето бебе здравословен старт в живота.

- Кърмата е винаги на разположение и е прясна, чиста, безопасна и с подходяща температура.

- Това е единствената храна, от която вашето бебе се нуждае през първите шест месеца.

- Вашата кърма ще се промени с времето, за да отговаря на променящите се нужди на вашето бебе.

- Кърмата e най-добрият имуностимулант за вашето бебе.

За майчиното здраве

По-голямата продължителност на кърменето допринася също за здравето и благополучието на майките: намалява риска от рак на яйчниците и гърдата и подпомага възстановяването на тялото след бременността и раждането. Дори може да намали риска от остеопороза (слаби кости) в напреднала възраст, както и от диабет тип 2 при майки, които са имали гестационен диабет по време на бременност.

Когато кърми, майката трябва да обръща внимание на своето пълноценно хранене и да се хидратира качествено, което означава 16 чаши чиста вида дневно. Изборът на вода е от значение, като сред препоръчваните за прием от кърмачките е DEVIN Изворна. Тя има постоянен състав, ниска минерализация и уникален баланс на минералите, което я прави подходяща за всекидневна употреба.

Кърменето: любяща връзка между майката и бебето

Кърменето е повече от храна за вашето бебе. Когато държите бебето си близо по време на кърмене, то може да ви усеща, подушва и вижда. Това ви помага да изградите тясна, любяща връзка между вас и бебето. Кърменето може да отнеме известно време, за да свикнете, може дори да е трудно в началото. Ползите за вас и вашето бебе обаче си заслужават.

Подкрепа за кърменето

Майките и семействата трябва да бъдат подкрепени, за да могат децата им да бъдат оптимално кърмени. Ето няколко стъпки, които помагат за насърчаването и подкрепата на кърменето:

- контакт кожа до кожа между майката и бебето веднага след раждането и започване на кърмене през първия час от живота;

- кърмене при поискване (т.е. толкова често, колкото детето иска, ден и нощ);

- настаняване в обща стая (позволяващо на майките и бебетата да останат заедно 24 часа на ден);

- да не се дава на бебетата допълнителна храна или напитки, дори вода, освен ако не е необходимо по медицински причини;

- предоставяне на поддържащи здравни услуги с консултиране за хранене на бебета и малки деца;

- подкрепа от общността и дейности за насърчаване на здравето и образованието.

Д-р Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя в Инстраграм канала си информация, която често остава неясна за родителите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay