"Гирос" идва от гръцката дума "gheereezo", което означава обръщане. Вероятно знаете как се приготвят гиросите- голямо парче месо се нанизва на голям шиш и се пече, като се върти бавно около огъня. Такъв гирос можете да си купите от гръцките заведения, но има вариант и да си го направите сами вкъщи.
Ето как:
Необходими продукти:
1 малка глава лук
5 скилидки чесън
2 ч.л. риган
сол
черен пипер
1 кг месо по избор (пилешко, агнешко)
2 ч. гръцки йогурт или високомаслено кисело мляко
1 краставица
2 с.л. копър
питки за гирос
нарязани домати
нарязана маруля
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете фолио в голяма тава.
Комбинирайте лука, 2 цели скилидки чесън, ригана, 1 супена лъжица сол и ½ чаена лъжичка черен пипер в купата на кухненски робот. Блендирайте. Добавете към накълцаното месо.
Прехвърлете месото в подготвената тава и загладете. Печете около 50-60 минути, след което оставете да се охлади за около 1 час на стайна температура.
Междувременно направете соса дзадзики: В средна купа разбъркайте киселото мляко, настърганата краставица, останалите 3 скилидки смлян чесън, копъра и 1 чаена лъжичка сол. Охладете.
Сложете питките в топлата фурната за няколко минути, за да се стоплят.
Сглобете гиросите, като във всяка питка добавите дзадзики, месо, домати, маруля и лук.
Можете да сервирате гиросите с пържени картофки.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |