Рибата и здравето на очите - завинаги заедно

И отново - риба за очите

Рибата и здравето на очите - завинаги заедно

Според ново изследване яденето на риба веднъж или да пъти седмично може да намали риска от заболяване от една от най-разпространените очни болести.

 

Изследванията показват, че яденето на омега-3 мастни киселини, които най-често се срещат в консервите с мазни риби като сьомга и риба тон, могат да предотвратят появата на свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD), която води до постепенна загуба на зрението. 

 

Учените открили, че приемането на 1-2 порции седмично може да намали риска от загуба на зрението с до 42 на сто при по-възрастните жени. Този извод покрепя по-стари изследвания, които показват сходни резултати и при мъжете.

 

Ръководителят на изследването д-р Уилям Кристен от Харвардския медицински институт смята, че "тъмното" месо от риба помага най-много.

 

Макулна дегенерация, е заболяване, което се дължи на влошаването на състоянието и последващата смърт на клетките на макулата, частта от ретината, която ни позволява да виждаме напред. Болестта засяга основно хора над 40 години и първоначално се проявява като черно петно в ценъра на зрението, което бавно започва да се увеличава.

 

Екипът от Харвардския медицински институт се осланя на проучване, включващо повече от 38 000 жени, които в началото на изследването били напълно здрави. На тях били раздадени въпросници относно хранителните им навици, включително и въпроси за това по колко омега-3 мастни киселини приема всяка жена.

 

За 10-годишен период учените проследили здравето на очите им, като се фокусирали най-вече върху макулната дегенерация. Общо 235 жени развили болестта за периода на изследването.

 

Оказало се, че жените, които ядат една или повече порции риба седмично е с 42% по-малко вероятно да развият AMD, отколкото тези, които ядат по-малко от порция риба на месец.

 

Резултатите показват, че жените, които консумират най-много омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата, имат почти две трети по-нисък риск да развият макулна дегенерация, отколкото тези, които ядат най-малко.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay