Как се е променила модата през вековете?

Можете ли да си представите да прекарате целия си живот, без да видите собственото си отражение? Или да носите корсет всеки ден, дори докато работите навън през лятото? Понякога е трудно да си представим, че това е била реалността за много хора преди векове.

В поредица, озаглавена Getting Dressed in… от Crows Eye Productions, се разкрива как са се обличали хората от различни епохи. Видеата обхващат от Великобритания през 7-ми век до ренесансова Флоренция и вечерното облекло от 20-те години на миналия век.

Повечето видеоклипове в поредицата са с дължина около три до четири минути и се фокусират върху хора с по-висок социален статус. Някои са за исторически личности като Мери Шели, Джейн Остин и кралица Виктория, докато други показват какво са носили прислужниците и работещите жени. Въпреки че се върти предимно около женското облекло, поредицата засяга и теми като облеклото на британските войници и как се обличал принц Албърт. 

Всеки видеоклип съдържа информация не само за дрехите, необходими за завършване на избраното облекло, но и за историческа информация, обясняваща мотивите зад тези елементи от облеклото. Например в "Getting Dressed in the 1920s – Eveningwear" се обяснява, че поради по-късите подгъви, обувките вече са важни компоненти на облеклото. Тъй като обувките действително вече се виждали, те били цветни и декоративни. Тази ера също извежда на преден план танците, партитата и алкохола, така че обувките трябва да са по-ниски и практични. Роклите от това време имат емблематичните за 20-те години ниска талия и геометрични форми. Както се обяснява във видеото, това се дължи на големи открития на египетски гробници и движението Арт Деко.

"Getting Dressed in…" е популярна поредица за продуцентската компания с главна женска роля, поета от Никол Ловен. Екипът на Crows Eye Productions обяснява, че са създали поредицата, за да "съживят историята чрез красиво изработени видеоклипове, използвайки исторически костюми и места".

Няма съмнение, че тези видеоклипове са интересни за гледане, но са и много информативни. Както един фен заявява, "Модата е пряк резултат от това, което се случва около вас. Информацията за историческата мода дава информация за това какво се е случвало в този период от време."

Ето няколко от видеоклиповете: 

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay