Помощ, трябва ми подарък!

Бързо решение в най-напрегнатия момент

Колко често ви се случва да свършите парите преди заплата, а едновременно с това да наближават важни празници – Коледа, 14-ти февруари, годишнина от сватбата, рожден ден на любимия човек? Можем ли да си позволим да пропуснем тези важни моменти, и най-вече – да си позволим да не зарадваме най-близките си хора?

Ако сте изпадали в такава ситуация, не се тревожете – случвало се е почти на всеки! Може и да ви се стори нестандартно, но нерядко в такива моменти решението, което избират мнозина, са т.нар. "бързи кредити".

"Наблюденията ни и нашият опит на пазара сочат, че желанието да зарадваш с подарък близките си е една от сравнително честите причини, поради която се търсят бързи кредити", коментира Светломира Янкова, маркетинг директор на една от най-големите компании в бранша – ПРОФИ КРЕДИТ България.

"Правим ежегодни проучвания в страните, в които компанията ни е представена, и те показват нагласата на голяма част от потребителите да се възползват от подобен тип финансиране, за да направят подарък по повод на някой празник. За Коледа например подаръците са най-вече за децата. Сравнението с другите страни, за които имаме данни – Полша, Чехия и Словакия, сочи, че макар и с по-малки финансови възможности, българите винаги се стремят да зарадват най-близките си", посочва още Янкова.

"Бързите кредити" се отпускат в рамките на часове, дори и минути, като плюсът е, че документацията е сведена до минимум. За сравнение, който се е сблъсквал с кандидатстването за заем от банка, знае колко документи, удостоверения и служебни бележки трябва да представи. Разбира се, това не означава, че "бързите кредити" имат само предимства. Трябва да внимавате изключително много, когато ги вземате, защото поемате същите отговорности и задължения по изплащането им, както и за банковите кредити.

При бързите кредити имате и същите права, както ако вземете заем от банка (към момента това важи само за заемите над 400 лева): можете да се откажете от кредита в 14-дневен срок, без за това да дължите каквито и да е неустойки и дори обяснение на кредитното дружество, можете предсрочно да погасите заема и т.н.

Характерни за този тип кредити са минимумът документация (най-често се отпуска само срещу лична карта), бързата процедура и фактът, че не се налага да доказвате доходите си, да имате обезпечение или да посочвате гаранти, но същевременно лихвите им надвишават значително тези, които предлагат банките. Затова е задължително предварително да обърнете внимание какъв ще бъде годишният процент на разходите (ГПР), годишният лихвен процент (ГЛП), периодът на погасяване и размерът на месечната вноска.

Според представителите на бранша, причината да се вземат повече бързи заеми във връзка с празниците и за осигуряване на подаръци е и фактът, че потребителите са по-информирани за тази съществуваща възможност. Те предпочитат да се възползват от нея, а не да изчакват дълго, за да съберат необходимите им суми. Така все повече хора не се колебаят да купят подарък или да организират романтична изненада за най-близките си хора именно по този начин. Разбира се, важно е предварително всеки добре да е преценил възможностите си да изплаща кредита, който взема, и да осъзнава ясно отговорността, която поема с вземането му.

Какви подаръци се купуват с кредити? Отговорът е – най-различни. За всеки разбирането за подарък е индивидуално, като се започне от нова придобивка като електроника (смартфон, лаптоп, таблет и др.), парфюм, козметика, или дреха, мине се през ваучери за различни СПА процедури или екстремни изживявания, до романтични пътувания и почивки.

Какъв е доходът на клиентите, които вземат бърз кредит? Наблюденията сочат, че това са както хора с по-ниски доходи, като и такива, които имат добри финансови възможности. Те използват бързите кредити за неотложни финансови нужди, като добре са преценили цената на този финансов ресурс и ползата, която ще имат от това да го получат бързо и без бюрократични усложнения.

Що се отнася до възрастта на клиентите, по данни на ПРОФИ КРЕДИТ България, най-активната част са във възрастовата група между 25 и 45 г. Делът им към края на 2013 г. надхвърля 50%, докато този на клиентите над 50-55 г. е значително по-нисък. "С течение на времето се наблюдава ясно изместване в посока надолу на средната възраст на потребителите, които кандидатстват за заем в нашата компания. Тенденцията е към дружеството да се обръщат все по-млади хора на възраст под 30 г. и да намалява делът на тези над 50 г. Това се дължи на факта, че се повишават нуждите на по-младите хора за парични средства и склонността им да задоволяват нуждите си чрез подобен тип небанкови заеми, както и че това са клиенти, които са по-информирани чрез интернет – основен комуникационен канал за компанията", коментира още Светломира Янкова.

А ако си задавате въпроса кой по-често прибягва до кредити – жените или мъжете, ето и отговора: "Независимо, че като цяло има равнопоставеност между двата пола в броя кандидатствания, вътре в отделните възрастови групи се наблюдават определени различия. При клиентите на възраст до 30-34 г. интересът към продуктите на ПРОФИ КРЕДИТ България е значително по-висок при мъжете, отколкото при жените. При клиентите над 45 г. тази зависимост се обръща", посочва Янкова.

Независимо обаче от причината, ако сте решили да вземете бърз кредит, експертите съветват: преценете добре възможностите си да изплащате заема, защото понякога, улисани в еуфорията на празниците и в желанието си да направите оригинален подарък, може и да направите по-големи разходи от предварително планираните. Затова от полза е да си поставите таван на харчовете, който в никакъв случай да не надвишавате.

А що се касае до подаръците, не трябва да забравяте няколко важни неща:

Независимо дали смятате някоя дата за празник, или не, вашата половинка може да има друго мнение по въпроса. Например – не пропускайте да я изненадате за 14 февруари, без значение дали вие лично зачитате го отбелязвате. А едва ли има жена, която не би се зарадвала на хубав букет, колкото и да твърди, че 8-ми март не е никакъв празник за нея!

И най-вече, помнете: човекът може и да забрави това, което сте му подарили, но никога няма да забрави начина, по който сте го накарали да се почувства. А това си заслужава всички усилия и лишения, които сте направили, за да му го осигурите!

*Информацията е предоставена от партньор на Jenite.bg

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.18
Elizabeth Swan 12.07.2014|23:51
Ето ви много готина и романтична идея за подарък - стихотворение, посветено на любимия човек.Нещо мило и от сърце и със сигурност ще трогне половинката. Който не го бива много със стиховете, в този сайт пишат много хубави http://podarak-ot-stihove.alle.bg
17
Фанка Василева 06.03.2014|17:49
Честно казано много мразя да обикалям за подаръци.
16
Пламена Христова 24.02.2014|15:51
О да така си е.
15
северно сияние 18.02.2014|18:41
аз нямам вяра на бързите кредити, само скубят хората с нечовешките лихви
14
human factor 17.02.2014|17:06
Без паника, винаги има решение!
13
Lady Blossom 17.02.2014|16:45
Стига бе! В такава статия успяхте да направите реклама на Профи кредит ли1;))
12
Божидара Алексиева 17.02.2014|16:26
Ние с моя приятел не си подаряваме подаръци точно за пазника, а май през останалата част от времето, между празниците
11
desislawa pawlewa 17.02.2014|15:51
хубаво е да не се чака последния момент
10
Masha Orso 17.02.2014|15:42
Да и това е добро решение. Или пък да подпитваме деликатно.
9
Батко Реджеп 17.02.2014|12:57
Съветвайте се с приятели .
8
rozalij atanasova 14.02.2014|21:17
Не благодаря, предпочитам да купя нещо според каквато възможност имам в момента, а и е важен жеста.
7
malkata qnichka 14.02.2014|18:36
ние сме се разбрали да не си подаряваме подаръци, само му честитих празника.
6
северозападнала мома 14.02.2014|16:47
Според мен в такъв момент трябва да се залага на класиката - бутилка вино, шоколад, плюшени истории и т.н.
5
Katerina Dieva 14.02.2014|15:30
Според мен всяка двойка може да прецени с какво да зарадва половинката си според нейните лични предпочитания и дали въобще се радва на този празник.
4
Моника Катева 14.02.2014|13:32
е ако имаме нужда или някоя скъпа приятелка няма начин трябва да се бръкнем :)
3
Виличка Лъжичкова 14.02.2014|13:13
Добре е,да, но знаем,че после си плащаме тройно като връщаме, което ме кара да предпочитам да взема подарък според джоба ми :)
2
Счупено Пиронче 14.02.2014|13:07
хаха Истина е, мерси за подаръка, по-добре без подарък :)
1
Roberta Tododrova 14.02.2014|11:52
Добра реклама, но не благодаря, това зарадване на близките после ще ни излезе през носа с тези 100% лихви, вече имам един такъв и съм наясно.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти