Оригиналната рецепта "Строганов" се прави с телешко месо, но пилешкото също е чудесен заместител.
Историята на ястието датира от далечния ХІХ век, когато готвач, който бил на служба при известния руски генерал граф Павел Александрович Строганов, измислил рецептата за кулинарно състезание, проведено в Санкт Петербург.
Тя е записана официално през 1861 г. в готварската книга на Елена Молоковец.
Продукти:
4 пилешки филета
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
250 грама гъби
200 мл готварска сметана
30 грама краве масло
1 с. л. доматено пюре
1 с. л. брашно
червен пипер
черен пипер, смлян
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и чесъна и ги запържете в разтопено масло. Прибавете пилешкото филе, а след 4-5 минути и гъбите.
Поръсете с брашно, сол и двата вида пипер, разбъркайте и оставете на котлона за още около минута. Прибавете сметаната и доматеното пюре, задушете 7-8 минути и отстранете от огъня.
22 | 0 |