Истинско щастие в 4 кътчета на Земята

Най-щастливите градове в света

Дан Бютнер, който е автор на редица книги за намиране на щастието, как да живеем по-дълго и други на подобна тематика, се реши да намери най-щастливите места на планетата земя и вече смело може да каже, че може би е открил 4 различни града на 4 континента, които се класират.

 

Интересното е, че причините, поради които жителите на тези места са толкова спокойни и щастливи ни най-малко не коренят във финансовото им състояние, интелекта им или дори атрактивността.

 

Вместо това, Бютнер е открил, че членове на тези общности, които обхващат света от Дания до Мексико, имат за приоритет социалните контакти, здравето и благополучието като цяло – и те правят избори, които отразяват тези ценности.

 

Така че ако си търсите жизнерадостна дестинация за следващата си ваканция, помислете над тези 4 места:

 

Сингапур: с една от най-високите нива на гъстота на населението в света и жители известни като работохолици, е някак трудно да си представим, че Сингапур е събрал едни от най-щастливите хора на света. Въпреки това, в скорошно проучване – 95% потвърдиха, че или са много щастливи или просто щастливи. Те оценяват града си като много чист и сигурен – метрото е чисто и винаги навреме, а полицаите се считат за професионалисти, които много помагат на гражданите. Освен това по-голямата част от тях са убедени, че могат да разчитат на съседите си, винаги.

 

Орхус, Дания: жителите на Орхус щастливо се разделят с 68% от доходите си заради данъци, знаейки че в замяна ще получат безплатно здравеопазване, безплатни детски градини и безупречно образование за децата си. Енергичен град с 300 000 жители и много активна културна среда - Орхус събира в себе си много разнообразни и различни религиозни схващания. Чувството за общност и равенство, както и лесния достъп до морския бряг и заобикалящите го селца, прави Орхус да изглежда като малък град.

"Ние вярваме, че богат човек не задължително значи такъв, който има много пари," каза Йорген Карлсен – директор на училище в Орхус, пред Бютнер. "Богат е този, който има за какво да е благодарен – природа, компанията на други хора, възможността да се наслади на добра книга."

 

Сан Луис Оубиспоу, Калифорния: според проучване проведено 2008 год., жителите на Сан Луис Оубиспоу е много по-вероятно да се усмихват и да изпитват радост и по-рядко болка и депресия, от останалите жители на САЩ. Близо 64 000 от общо 260 000 души в големия митрополит, намиращ се в средата между Сан Франциско и Лос Анджелис, са доброволци в над 11 000 организации с нестопанска цел.

Много малко от градските маршрути са по-дълги от 10 минути, което улеснява мобилността на жителите. Бизнес надписите са ненатрапчиви със закон, по-малко от 11% пушат, има много колела и алеи за тези колела, и за капак градският площад привлича купища с хора за безплатни концерти всеки петък! Какво да не му обичаш?

 

Монтерей, Мексико: за разлика от хората в Сан Луис Оубиспоу, жителите на Монтерей не се радват на високи доходи на домакинствата или достъп до добро здравеопазване. Вместо това, там се усеща във въздуха голямата благодарност и признателност към новата политическа свобода, която настъпи след като потисническата партия Institutional Revolutionary Party загуби властта си през 2002 год.

"Американската система е добра за продуктивността, но не и за душата," каза Мигел Басанез – политически учен, който живее в Монтерей.

Друга причина, поради която живеещите в Монтерей са толкова щастливи е тяхната вяра и Господ и семейството. Възможността им да са силни, когато настъпят тежки времена.

"Смеем се над болести, бедност и дори над смъртта," твърди Басанез. "Ние дори имаме празник, на който празнуваме смъртта. 2 ноември – Денят на Смъртта, е един от най-големите празници в годината."

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти