Ваканция през птичи поглед

Една възможност да прекарате различно отпуската си

Лято е и ако двуалтернативната възможност за почивка по БГ стандарт – море или планина, не ви се струва особено примамлива, значи е време да разчупите стереотипите и да се впуснете в някое истинско приключение. Защо не нещо еко?

Според проучване, проведено от WTO (Световна туристическа организация), до 2025г. около 140 милиона ще са хората, предпочели да се отдадат на отдих далеч от шумните курорти и високите здания. Както казахме, време е! Напълнете раницата с неща от първа необходимост, въоръжете се с бинокъл, карта и си намерете подходяща компания. Другото оставете на нас. Няма да избягаме от клишето - ще ви отведем мислено на морския бряг или сред планинските чукари, но за birdwatching, както оказа се, че е по-известното наименование на този вид туризъм.

Наблюдението на птици набира все по-голяма популярност в България. Поради благоприятното географско разположение, разнообразния релеф и климат в страната ни има много птици, които гнездят, а други прелитат към Африка и обратно – над 400 вида. Едни от най-популярните места, към които се отправят както чуждестранните, така и родните туристи, са Източните Родопи, Триградското ждрело в Западните Родопи, Белица, Гоце Делчев, Поморийското езеро, езерото Ропотамо, езерото Сребърна, езерото Дуранколак, нос Калиакра.

Колкото и невероятно да звучи, в
София – нашата шумна и пренаселена столица, има кътче, където могат да се наблюдават много птици – Южният парк. Там могат да се видят 65 вида птици, от които 29 са защитени със Закона за биологичното разнообразие, а 2 вида са вписани в Червената книга на България.

Най-важното при
birdwatching-a е да не се нарушава спокойствието на пернатите. Не трябва да се усеща човешкото присъствие. Затова е необходима специална екипировка – бинокли и фотоапарати, които да не плашат птиците с "щрак" или светкавица.

В България има няколко туристически агенции, които са добре подготвени и организират специални турове за наблюдение на птици. Присъствието на орнитолог не е задължително, но трябва да се подготвите предварително с подходяща литература. Българското дружество за защита на птиците предоставя подробна информация за местата за наблюдение и видовете пернати.

Ако сте странна птица и вече стегнахте багажа, за да направите нещо различно с отпуската си, помнете, че който и маршрут да изберете, преживяването ще е обогатяващо и възпитаващо в любов. Към природата!

 

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.2
V D 15.07.2011|11:19
Тази идея е наистина много добра. Въпреки, че всеки казва, че предпочита почивката на море, това не означава, че малко хора посещават планината, точно по описания начин. Аз имам колежка, която обожава да ходи по чукарите и изобщо не се уморява от това. Все повече хора ще осъзнават величието на планината и този туризъм ще се възроди.
1
Ния Лалева 15.07.2011|11:09
Да!
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти