Опознайте мистиката на нестинарските танци и спечелете книга

Романът "Нестинарка" на Бистра Спасова ще ви пренесе в света на традицията на нестинарството

Опознайте мистиката на нестинарските танци и спечелете книга

Проблясваща в мрака жарава. Боси крака. Мелодията на тъпана. Усещане за посвещаване в някаква велика тайна...

Нестинарите са съхранили в продължение на толкова столетия нещо, което все по-малко успява да оцелее в наши дни – традиции на хиляди години и тайнството на мистичните ритуали.

Не, тук не става дума за танцьорите, които играят върху жарава за туристите по Черноморието. Говорим за поредицата от обреди, песни, танци, шествия, специални стъпки, изпълнявани в странджанските села от потомствени нестинари. Макар да са правени много проучвания, и до днес много от тайните на нестинарството остават скрити за непосветените.

Нестинарството не е просто танц върху жарава. То е цяла система от вярвания, която се движи по нестинарския календар. През годината нестинарката прави предсказания за бъдещето, извършва серия от мистични действия, а в деня на Св.св. Константин и Елена настъпва кулминацията.

Празникът на двамата светии се чества по стар стил в този край на страната - на 3 срещу 4 юни. Макар да сме свикнали да мислим за нестинарките в женски род, за нестинарството няма значение полът - и мъже, и жени могат да изпълнят танца. Един обаче е главният нестинар (или нестинарка) – този, който държи в ръцете си иконата на Свети Константин, изпада в транс и влиза във връзка със светеца. Единствено главният нестинар може да предаде въпросите на хората на светеца, както и да получи отговорите.

Нестинарството е застрашено от изчезване. Днес последните останали нестинарски села се намират в Странджа - Граматиково, Сливарово, Българи, Кости и Кондолово. Всяка година техните жители, които са все по-малобройни, потеглят в тържествено шествие до считания за свещен извор Голямата аязма в Странджа. Това се случва сутринта на 3 юни. Самият танц се играе вечерта, след залез. Вечерта завършва с нестинарското хоро – специални стъпки, които се изпълняват около жаравата.

Смята се, че нестинарството съществува от времето на траките. Преди повече от две хилядолетия тракийските царе, които били и върховни жреци, единствени имали право да встъпват в контакт с боговете, да отправят към тях молби и питания, а след смъртта си да се обожествяват. Преди да влезе в свещеното място, царят-жрец танцувал заедно с най-приближените си аристократи, но само той играел върху жаравата на огъня.

Отглас от тракийските ритуали присъства и в днешния танц. По-късно с навлизането на християнството ритуалът приема част от символите на новата религия. Така или иначе нестинарството никога не е признато от църквата, като в определени моменти дори е било преследвано.

В случай че искате да видите автентични нестинарски танци, трябва да бъдете в село Българи на 3 юни.

Опознайте мистиката на нестинарските танци и спечелете книгаЗа да се потопите в традицията на нестинарството, включително и през погледа на един чужденец, участвайте в нашата игра и може да спечелите романа "Нестинарка" на Бистра Спасова (изд. "Изток-Запад")!

Само сега имате възможност да опознаете мистиката на нестинарските танци, за да се потопите във вълнуващия свят на традициите. Jenite.bg и издателство "Изток-Запад" организираме игра, в която 7 човека ще получат като награда по едно копие на романа "Нестинарка" на Бистра Спасова. 

За да участвате, трябва само да:

1. Харесате статията чрез Facebook профила си.

2. Споделите под статията като коментар през Facebook профила си отговор на следния въпрос: 

Кой български обичай бихте показали на приятел чужденец?

Имената на печелившите ще изтеглим чрез томбола на 9 юни 2014 г. Те ще бъдат обявени в Jenite.bg, както и във Facebook страницата ни. Желаем късмет на всички участници!

21 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.12
Angela Ivanova 02.06.2014|15:40
Много интересна книга с удоволствие ще се включа и бих се радвала да спечеля книгата.
11
desislawa pawlewa 02.06.2014|14:40
наистина много странни обичаи, тайнствени
10
Пламена Христова 02.06.2014|13:45
Със сигурност ще бъде много интересна книга.
9
Ruslana Hristova 02.06.2014|11:40
звучи супер, нека да се включат повече хора :)
8
Silvi Milenova 02.06.2014|11:29
играта звучи много готино,успех ви пожелавам.
7
Яна Киркова 31.05.2014|16:58
Благодарим :)
6
Яна Киркова 31.05.2014|16:57
Браво,ще се включа в играта.
5
p kehaiova 31.05.2014|16:35
Много интересна игра. Успех на всички!
4
La Bicha 31.05.2014|14:08
Супер, мисля да участвам! ;)
3
Svetlozara Halacheva 31.05.2014|13:54
Интересна игра, макар че де да знам честно да си призная дали би ми представлявала интерес книгата,затова няма да участвам, ще остава шансът на хора, които наистина биха искали книгата и им пожелавам успех. Иначе за мен един от най-хубавите ни обичаи са свързани с Кукерите, уникални са просто! :)
2
Наталия Радева 31.05.2014|13:50
Ще е много и интересно успех на всички.
1
мистерия финикова 31.05.2014|13:10
древно изкуство
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти