Чудоземия - тайно убежище за млади читатели

Книгата е написана по интересен и увлекателен начин и е идеална за деца

Чудоземия - тайно убежище за млади читатели

Децата обожават да си представят нови и непознати светове. Именно по този начин може искрата на любовта им към книгите да бъде запалена. Възрастните също си имаме своите мечти, а едно откъсване от реалността винаги е добре дошло.

Ето защо романът на Брандън Мъл "Чудоземия” (изд. Colibri) е подходящо четиво, ако трябва да четете на глас на своето мъниче. Или ако искате вече порасналото ви дете да заобича четенето.

Чудоземия всъщност е резерват, но не какъв да е. В него убежище са намерили всякакви фантастични създания, които не могат да се показват в съвременния свят. Древни закони пазят реда в Чудоземия, а същества като суетни феи, сръчни духчета и егоистични сатири я обитават.

За да има баланс в тази приказна територия, Стан Сьоренсон играе ролята на неин пазител и следи правилата да се спазват. На гости обаче идват двете му внучета - 13-годишната Кендра и 11-годишният й брат Сет. И всичко се обърква.

Кендра не е особено развълнувана от факта, че ще трябва да прекара 17 дни при своя дядо, докато родителите й са на круиз. Опознавайки света на Чудоземия, изпълнен с митични същества, тя бързо променя мнението си.

Сет пък още в началото на романа гледа нещата от другата страна на медала - за него това тази възможност за интересни преживявания е добре дошла. Той е винаги готов за приключения и не спазва установения ред. Все гледа да се измъкне и да разгледа тук-там, но именно любопитството му води до опасни последствия за целия резерват.

В един от последните дни от гостуването на двамата нещата излизат извън контрол и тъмни сили завземат убежището. Дядо Сьоренсон бива отвлечен, зла вещица се освобождава от дълго робство и не само Чудоземия, а и целият свят е в опасност. Единствените, които могат да възвърнат реда и спокойствието, са Кендра и Сет.

Книгата е написана по интересен и увлекателен начин и е идеална за деца. Определено обаче не е от този тип четива, в които се очаква да се търси скрит смисъл, достъпен само за съзнанието на възрастните. На някои места се употребява по-разговорен език - тенденция, която се наблюдава и във филмчетата за деца. Може би пък по този начин авторът се опитва творчеството му да бъде непретенциозно и подходящо за съвременните малчугани.

Използва се много пряка реч, което прави четивото леко и лесно за възприемане дори от по-малки читатели.

Брандън Мъл е роден през 1974 година в САЩ. Освен "Чудоземия”, той е написал и друг роман, който се радва на огромен интерес от младите читатели отвъд Океана: "Отвъдници”.

Книгата е подходяща за развлечение, а веднъж влезете ли в "тайното убежище”, дълго ще се сещате за него.

Ако искате да ви споделяме впечатленията си от други книги, станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 14.02.2014|21:18
Със сигурност ще се хареса на децата.
2
Не е посочен 14.02.2014|18:35
Предполагам, че ще бъде интересно, заслужава си да се прочете.
1
Не е посочен 14.02.2014|16:46
Това ми се струва, че ще е нещо като съвременен вариант на Алиса.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay