Днес ще ви предложим рецепти за тристепенно меню, подходящо за романтична вечеря. Рецептите са на Ели Димитрова от MakeUpButHow. Ако искате да прочетете малко повече за нея, вижте интервюто, което даде тя за jenite.bg.
А сега да преминем към рецептите:
Предястие
Пълнени гъби със спанак и горгонзола
4-5 (240g) Портобело гъби
1 малка глава (45g) червен лук
45g спанак
30g орехи
80g чушка
1 люта чушка
1 скилидка чесън
35g горгонзола
сол и пипер на вкус
Премахнете стъблата на гъбите, поръсете ги с малко зехтин, сол и пипер и сложете да се запекат във фурната на 180 градуса за около 20 мин. или докато омекнат.
Междувременно нарежете на ситно стъблата на гъбите и останалите съставки и задушете на тиган. Напълнете гъбите и сервирайте или пък върнете във фурната за още няколко минути.
Основно ястие
Канелони със спанак и рикота
Прясна паста за лазаня
160g спанак
250g рикота
1 скилидка чесън
40g пармезан
85g сметана
индийско орехче
градински чай / салвие
кедрови ядки
сол
пипер
Задушете спанак и скилидка чесън на тиган докато омекнат. Изчакайте да изстине, нарежете на ситно и изстискайте течността. Смесете със сирената и подправките.
Сложете пастата за половин минута във вряща вода за да омекне. Извадете и напълнете с плънката. Навийте на рулца, нарежете на малки парченца и наредете канелоните в тавичка за печене.
За заливката можете да ползвате разтопено масло или пък сос бешамел. Аз избрах да затопля готварска сметана с няколко листенца градински чай за аромат.
Залейте рулцата със сос по избор и сложете да се запекат за 15-20 мин на 200-220 градуса или докато придобият златист цвят.
По желание можете да запечете кедрови ядки на тиган и да ги поръсите върху канелоните.
Салата
В този случай не е задължително да сервирате и допълнителна салата, но смятам, че свежестта на зеленчуците много добре балансира основното ястие.
Нямам конкретна рецепта и пропорции, тъй като винаги използвам зеленчуците, които имам в хладилника.
В този случай ползвах:
Микс от салати и спанак
Микс от чери домати
Пресен босилек
Маслини
Моцарела
Червен лук
Сол
Зехтин
Балсамов оцет
Десерт
Брауни с малини и орехи
110g масло
50g какао
200g пудра захар
50g бяло брашно
2 големи яйца
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка ванилия/ванилена захар
1 супена лъжица ликьор по желание
75g орехи
щипка сол
70-80g замразени малини
Допълнителни:
ванилов сладолед
пресни плодове
Смесете брашното, пудрата захар, какаото, бакпулвера, ванилията и солта. В отделна купа разбийте яйцата и добавете разтопеното масло на стайна температура. По желание можете да добавите и лъжица ликьор за аромат. Смесете течните със сухите съставки. Добавете и орехите и разбъркайте сместа.
Изсипете в тавичка за печене и разпределете замразените малини отгоре. Печете за около 45 мин на 180 градуса или докато браунито изглежда изпечено. Не се притеснявайте ако ви се струва леко меко в средата - когато се охлади напълно ще се стегне. Принципно браунито има мека консистенция и богат шоколадов вкус и просто се разтапя в устата. По желание можете да го сервирате с пресни плодове и топка ванилов сладолед.
1 | 0 |