Без усмивки в служебни мейли

Без усмивки в служебни мейли
pixabay

Усмихнати, намръщени, намигащи, показващи любов, съгласие, интерес...емотиконите станаха неизменна част от онлайн комуникацията ни. Но колкото и провокиращи ни да ги използваме да са, нямат място в служебната комуникация.

Напротив, емотикони в служебна комуникация могат да ни навредят повече, отколкото си мислим.

Наскоро бе публикувано много интересно изследване в списание Social Psychological and Personality Science. Всичко започва когато група учени от Израел решават да проверят дали смайлитата в служебни имейли могат да повлияят на приемането на информацията. И, да, усмивката определено прави впечатление в имейла, но не позитивно, както се очаква от написалия текста.

Ефектът, който предизвиква емотикона в служебен имейл е точно обратен- изпращащият се възприема като по-малко компетентен по темата. Независимо, че усмихнатото лице в онлайн комуникацията би трябвало да подсказва топлота у отсрещната страна, информацията, която човек споделя в отговор е много по-малко, показват проучванията.

По друг начин казано, онлайн усмивката създава усещане за изкуствена топлина и намалява доверието в автора на служебния имейл.


Още един важен извод от изследването е, че хората предполагат, че работен мейл, съдържащ емотикони, е по-вероятно изпратен от жена.

Така че независимо от възрастта и пола си, погледнете служебния имейл преди да настиснете "изпрати" следващия път и махнете случайно изпуснатите смайлита. 

Повече по темата, както и още любопитни теми на wnesstv.com, както и във фейсбук страницата на WnessTv.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти