Саудитски град само за жени

В него хем гладните за работа мюсюлманки ще бъдат сити, хем правилата за благопристойност на шериата ще се запазят цели

Саудитски град само за жени

За малко да кръстим този материал със заглавие от типа "Женско царство в Саудитска Арабия". Но предвид тамошното положение на жените, това щеше да звучи абсурдно и смешно.

И все пак, щеше да се доближава до истината. Тази седмица бе официално обявено, че строгото ислямско кралство си прави планове в най-скоро време да построи изцяло дамски индустриален град. Той ще бъде първият по рода си. А целта му е да се опита да уреди проблема с желанието за работа на мюсюлманските жителки, основавайки се на принципа "и вълкът сит, и агнето цяло".

Работата е там, че на властите, които се занимават с индустриалното имущество в страната, им е наредено да създадат повече възможности за трудова заетост на гражданките. По този начин Саудитска Арабия се опитва да си "свери часовника" с модерния свят. И ето какво решение са изфабрикували.

Саудитски град само за жени

Разбира се, тази идея може да се възприеме доста противоречиво. От една страна, показва желание от страна на държавата да се подаде поне малко от черупката на строгите си религиозни и обществени правила. От друга гледна точка обаче, измисленият вариант за пореден път предполага жените да бъдат изолирани по определен начин. Тоест, пред цял свят отново лъсва колко закостенели, консервирани са близкоизточните разбирания.

Но в крайна сметка, тамошните дами вероятно са щастливи заради изготвените планове. Шериатът не им забранява да работят, някои фабрики вече се управляват от жени, но статистиките все още показват, че едва 15% от нежното население на страната са ангажирани като трудова сила. А според предвижданията, индустриалният център ще се намира в големия източен град Хофуф, ще привлече 84 милиона паунда под формата на инвестиции и ще осигури около 5 хиляди работни места в областта на текстила, фармацията и хранително-вкусовата промишленост.

Заявените стремежи на правителството са поданичките му да започнат да играят по-голяма роля в развитието на държавата. Създаването на възможности за назначаване, особено за младите дами, се разглежда като основна цел. Затова вече се изготвят планове и за втори индустриален град от същия тип, ще последва и строежът на други. Освен това се правят опити чуждестранните търговци също да бъдат заменени от саудитски жени.

Саудитски град само за жениGuliver/Getty ImagesВойдан Шахерхани - първата жена, която представи Саудитска арабия на олимпиадаТова лято последните започнаха да изместват досегашните служители в козметичните магазини и парфюмериите, а половин година по-рано същото се случи и спрямо господата от обектите за продажба на бельо. Към тези обнадеждаващи тенденции трябва да добавим и факта, че миналия септември крал Абдула обяви: през 2015 жителките на страната му най-сетне ще имат основното човешко право да гласуват в местните избори и да бъдат избирани за съветници.

Но има още много, много да се желае. Трудно ще забравим, че Саудитска Арабия си остава единствената държава в света, която забранява на поданичките си да шофират. Да не говорим колко вътрешни и международни скандали отне да им се позволи официално участие във вече привършващите Олимпийски игри. Джудистката Войдан Шахерхани успя да се задържи на тепиха малко повече от минута, но фактът, че изобщо получи възможност да стъпи на него, представлява революционен момент за жените на консервативната монархия.

Дано моментите им на щастливо ликуване продължават да се множат в нарастваща прогресия!  

17 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.16
ludmila kotlarova 14.08.2012|14:22
Така е, но за тях си е нещо нормално.
15
krasimira jekova 14.08.2012|11:45
какво нещо е само религията за някои страни , тези жени нямат никаква свобода , а не трябва да е така , все пак сме в 2012 - та година
14
pateshki ustni 14.08.2012|11:36
не им блазе на тези жени , каквото и да си говорим , те са едни затворнички !
13
nina stanislavova 14.08.2012|11:22
и аз , то това си е голям затвор , ежедневен затвор
12
vanya vaseva 13.08.2012|14:59
Колкото и да са богати там, аз съм много щастлива, че не съм се родила в СА.
11
La Bicha 13.08.2012|14:57
Така е! Хубаво би било да им го направят този град, където поне ще са заедно и ще правят всички неща, които ни приемаме като ежедневие!
10
La Bicha 13.08.2012|14:56
Войдан Шахерхани наиситна прави революция!! Макар, че не прилича и много на жена, все пак е от женски пол и дано сложи началото на една мечтана еманципация в този жесток за жените свят...:(
9
La Bicha 13.08.2012|14:53
А те ако ги съблекат тия чували тях ще ги одерат живи...ужас е некъв.
8
Romina Aleksandrova 13.08.2012|14:28
И още един начин да се чувстват полезни и независими, т.е. да имат повече увереност да отстояваш себе си, когато физическото ти оцеляване зависи от мъжа до теб едва ли толкова смело би дръзнал да се възпротивиш.
7
Мая La 13.08.2012|14:17
" Джудистката Войдан Шахерхани успя да се задържи на тепиха малко повече от минута, но фактът, че изобщо получи възможност да стъпи на него, представлява революционен момент за жените на консервативната монархия." Спор няма, че това беше много голямо събитие за жените не само с Саудитска Арабия, а и по цял свят. Защото показва раздвижване на закостенелите мозъци в една от най-задръстените държави.
6
Roberta Tododrova 13.08.2012|14:11
Как живеят тези жени не знам, мен ако някой ме облече така в тези горещини жив ще го одера, а те милите нямат друг изход.
5
borislav tomov 13.08.2012|12:34
Аллах ще е щастлив докато си гледа олимпиадата....
4
Katerina Dieva 13.08.2012|12:08
Страшни консерви са тези, трудно ще се пречупят просто така при все че са икономическа сила. Все пак това е някакъв напредък в посока самостоятелност за жените.
3
Zlatina Todorova 13.08.2012|11:46
така е , тези хора не си поплюват , за тях религията е най- важното нещо
2
Kremena kremi 13.08.2012|10:21
За мен това е някаква крачка към еманципацията на жените там, които са силно подтиснати от мъжете и от религията!! Дано се случи! Това ще е техния малък рай!
1
мили ванили 13.08.2012|09:28
Съмнява ме тази идея да достигне до реализацията си!Много рискован ход ще е за тамошните мъже...
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти