10 важни бизнес урока от успешни предприемачи

10 важни бизнес урока от успешни предприемачи
unsplash

Да бъдеш успешен предприемач не е даденост и не се случва от самосебе си. Блестящите идеи са в основата на всичко, но научаването как да управлявате проспериращ бизнес отнема много време. Успешните бизнесмени знаят как да се възползват максимално от лошата ситуация и да се учат от грешките си. Те не са придобили това умение чрез образование, а по-скоро чрез опит. 

За да ви помогнем да избегнете редица препятствия и неуспехи, ето най-важните бизнес уроци, които можете да научите от успешните предприемачи:

1. Не губете време да се занимавате с идеите си

Бил Гейтс става успешен чрез дребна лъжа. Той казва на компютърната компания Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), че е разработил BASIC интерпретатор за техния микрокомпютър, Altair 8800. Оказва се, че успява да си осигури поле за изява, но всъщност не е произвел никакъв софтуер! В рамките на кратък период от време Гейтс трябвало да създаде демонстрация на софтуера, който в крайна сметка дава тласък на кариерата му.

Както Рой Аш, съосновател на Litton Industries, казва: "Предприемачът е склонен да отхапе малко повече, отколкото може да дъвче, надявайки се, че бързо ще се научи как да дъвче."

2. Не всичко опира до парите

Очевидно печеленето на пари е основна част от успеха на бизнеса, но това, което е още по-важно, е визията и страстта, които имате към вашата компания. Вземете магната на социалните медии и мултимилиардер Марк Зукърбърг, например, който почти фалира през първата година от създаването на бизнеса си. Той също така отхвърля оферта за милиарди долари от изпълнителния директор на Yahoo! Тери Семел за продажбата на Facebook. Отдадеността и желанието на Марк да дава всичко от себе си всяка минута от деня, е това, което направи неговата социална мрежа доминираща в индустрията.

3. Създайте нещо ценно и мечтайте смело

Ако създадете идентичен бизнес план като този на успешен конкурент, вие буквално се подготвяте за провал. Това, което трябва да направите, е да създадете нещо, което ще бъде ценно за вашите потребители. Вземете Ричард Брансън, който казва, че започва бизнес само ако това ще подобри живота на хората. Идеята му за Virgin Atlantic идва, след като той постоянно е недоволен от обслужването на British Airways. Днес компанията му е най-голямата авиокомпания, водеща в туристическата индустрия, защото е създадени със страст и желание.

4. Учете се от грешките си

Много знаменитости и предприемачи са живото доказателство, че провалът не е непременно нещо лошо – стига да се учите от грешките си. Илън Мъск, главен изпълнителен директор на SpaceX, има 10-годишна история на взривяване на една ракета след друга. И все пак той не позволи този провал да го откаже и успешно приземи още един ускорител от първа степен на Falcon 9, след като изстреля космически самолет на ВВС на САЩ от Кейп Канаверал. SpaceX също изпрати астронавти до Международната космическа станция през 2020 г. Той постоянно търси начини да прави нещата по-добре и да прекрачва границите.

5. Вярвайте в себе си

Знаете ли за предприемач, който не вярва в себе си? Вероятно не, защото всички проспериращи бизнес магнати са вярвали в своя продукт или услуга от самото начало. Съмнението може да ви попречи да поемете риск, който иначе би се отплатил. Както Шейн Баркър от Inc красноречиво казва: "Ако Лари Пейдж беше слушал скептиците, днес вероятно нямаше да имаме Google."

6. Клиентът е този, който наистина има значение

Джеф Безос от Amazon силно вярва в това, че клиентът винаги е прав и се стреми да поддържа клиентите си доволни. Той предлага 24-часово обслужване в случай, че възникне проблем с някои услуга. Баркър казва: "Като задоволявате нуждите на клиентите си, можете да спечелите тяхната лоялност и в крайна сметка да се утвърдите като успешен предприемач, побеждавайки конкурентите си."

7. Налагайте свои собствени тенденции

В предприемачеството е важно да задавате свои собствени тенденции, вместо да следвате вече наложени такива. Искате хората да следват вашата визия и да се вдъхновяват да бъдат като вас. Модният дизайнер Вивиан Уестууд е отличен пример за определяне на собствените си тенденции; тя не се съобразява с обществото, а е един от водещите дизайнери в индустрията. Тя също не вярва в социалните медии; всъщност дори не притежава телефон и следователно е в състояние да създаде това, което според нея е модерно и удобно за носене, без да следва модните тенденции. Ако вярвате в нещо, ще вдъхновите и другите по пътя си.

8. Забравете хейтърите

Независимо дали сте знаменитост, артист, риалити звезда, модел, обществена фигура или предприемач, винаги ще получавате някаква обратна реакция. Винаги ще има хейтъри, които ще се опитват да ви свалят и да ви изхвърлят от играта. Успешният предприемач и медийна икона Ариана Хъфингтън знае това много добре: когато за първи път стартира Huffington Post през 2005 г., тя получава сериозни критики, като онлайн публикацията беше описана като "неоцелял провал". Поуката тук е, че трябва да имате дебела кожа в бизнеса и да се опитате да игнорирате скептиците. 

9. Постоянно подобрявайте и преоткривайте

Ако искате да напредвате в бизнеса, трябва да мислите напред; не е добре просто да създадете чудо с един хит и да се отпуснете. Трябва да помислите за следващия си ход и какво можете да направите, за да подобрите и надминете това, което сте постигнали. Това е жизненоважен бизнес урок, който научихме от Уолт Дисни. Той създаде първите анимационни филми, които всички познаваме и обичаме. Но не спря дотук: той продължи да проектира стоки и дори построи увеселителен парк.

10. Ценете екипа си

Много мениджъри смятат, че те управляват целия кораб, кукловодът държи конците, но всъщност техният екип полага цялата работа, за да се постигнат желаните резултати. Дани Морел, автор на The Resilience Roadmap и основател на M.PIRE University казва: "Всички хора, които работят за вас, са равни. Не позволявам на никого да ме нарича "шефе". Без значение колко успешен стане човек, не бива да забравя, че е нищо без своя екип." С други думи, жизненоважно е да показвате признателност и да цените членовете на екипа си, защото без тях всъщност ще бъдете потъващ кораб.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay