Бразилска двойка прекара 20 години в засаждане на цяла гора, а хиляди диви животни се завръщат у дома

Бразилска двойка прекара 20 години в засаждане на цяла гора, а хиляди диви животни се завръщат у дома
Instagram

Всяка година Земята губи около 18 милиона акра гори, което е равно на размера на Панама. Такива значителни промени в околната среда засягат не само хората, но безбройните животински видове трябва да напуснат естествените си местообитания и да потърсят дома си някъде другаде. Без съмнение, нашата обща задача днес е да спрем унищожаването на нашата планета по всякакъв възможен начин. А бразилската двойка Себастиано и Лелия Салгадо доказаха, че всеки може да направи промяна.

Ето как тази двойка е успяла да постигне такива велики резултати и да превърне парче пустееща земя в рай за дивата природа.

Всичко започва с проста мечта за спокоен живот

Бразилска двойка прекара 20 години в засаждане на цяла гора, а хиляди диви животни се завръщат у домаSebastião Salgado / facebook

През 1994 г. бразилският фотожурналист Себастиано Салгадо се завърнал у дома от Източна Африка, където документирал ужасите на геноцида в Руанда. След това травматично преживяване той търси мир в зеленината на родната си земя в района на Минас Жерайс в Бразилия.

Бразилска двойка прекара 20 години в засаждане на цяла гора, а хиляди диви животни се завръщат у домаSebastião Salgado / facebook Онова, което вижда там, било още по-опустошително - само за няколко години богата гора се била превърнала в силно разрушен и прашен пейзаж с пресъхнали реки и без никаква следа от дивата природа. Земята е била само 0.5% покрита с дървета. Салгадо бил разбит.

По това време съпругата му Лелия прави почти невъзможно предложение. Вярвала, че тяхната гора може да бъде възстановена в предишната си вид, ако вложат всичките си усилия в нея. Себастиано подкрепя идеята й и двойката решава да засади цялата област с вид, който някога е растял там. Тогава започва чудотворната трансформация.

Мечтата за засаждане на гора била споделена с другите

Бразилска двойка прекара 20 години в засаждане на цяла гора, а хиляди диви животни се завръщат у домаInstagram

Двамата засаждат първото семе през 1998 година, но се оказва, че двама души не са достатъчни да направят толкова голяма промяна. За да успеят, те наемат 24 души, които работят ден и нощ, като изкореняват плевели, засаждат нови растения и поливат растенията.

В същото време Себастиано започва да изгражда мрежа от ентусиазирани доброволци и партньори, които финансират и поддържат огромния проект. За да привлекат вниманието към тяхната мисия, двойката създава екологична организация - Instituto Terra.

Работата на организацията се отплаща - тропическите дървета бързо започват да растат, въпреки че тази област от десетилетия страда от тежко обезлесяване. Днес това е буйна гора, която е напълно преродена и процъфтява отново.

Резултатите се оказват наистина впечатляващи

Бразилска двойка прекара 20 години в засаждане на цяла гора, а хиляди диви животни се завръщат у домаInstagram

От 1998 г. насам двойката е засадила над 4 милиона фиданки на 293 вида дървета и е възстановила 1502 акра тропическа гора. От безплодна земя, районът се е превърнал обратно в първоначалното си състояние на тропически рай.

Благодарение на новата гора, цялата екосистема била възстановена от нулата. Това залесяване е довело до възраждането на тропически микроклимат, като е довело до увеличаване на валежите и потоци, пълни с вода.

Бразилска двойка прекара 20 години в засаждане на цяла гора, а хиляди диви животни се завръщат у домаInstagram

Здравата екосистема на новата гора стимулира дивите животни да се върнат в района.

Завръщането на диви животни е най-важният положителен аспект на новата гора. Тъй като за тях в момента има достатъчно храна и защита, повече от 172 вида птици, 33 вида бозайници и 15 вида земноводни и влечуги са се прибрали у дома.

Бразилска двойка прекара 20 години в засаждане на цяла гора, а хиляди диви животни се завръщат у домаInstagram

Тази двойка доказва, че големите постижения могат да бъдат постигнати дори чрез малки стъпки и всеки от нас може да допринесе за спасяването на нашата планета по свой собствен начин.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти