Историята на тази жена изпълва света с надежда

Диагнозата "рак" оставя много хора без надежда, но иновативно лечение възстанови вярата на лекарите и преди всичко на пациентите. След като е била част от експериментално клинично проучване, Джуди Перкинс е излекувана от рак на гърдата, без да се подлага на химиотерапия, и след възстановяването й, много хора се чувстват окуражени от нейната история.

Една битка приключва, друга започва

През 2003 г. Джуди Пъркинс, инженер от Ню Йорк, получава неочаквани новини: има рак на гърдата в ранен стадий . Скоро след това тя претърпява мастектомия и се връща към нормалния си начин на живот. Въпреки това през 2013 г. Джуди открива, че болестта се е върнала, но този път ракът се е разпространил и има метастази.

Лекарите я подлагат на конвенционални лечения като химиотерапия и хормонална терапия, но Джуди не се чувства добре. Тези лечения не работят, но 2 години по-късно късметът й се усмихва. В клас по имунотерапия тя се натъкнала на Стефани Гоф, член на Националния институт за борба с рака. Стефани й казва, че провежда клинични проучвания за лечение на рак на базата на имунотерапия и Джуди се е включила в изследването.

Лекарите извлекли редица имунни клетки от тялото на Джуди. След като ги поставят в контакт с ракови клетки, те определят кои от тях са разпознали и нападнали раковите клетки. След като били идентифицирани, те били оставени в лабораторията. Учените ги държат в лабораторията няколко месеца, докато клетките се умножават и укрепват способността си да атакуват и бързо да елиминират раковите клетки. След като тези имунни клетки били достатъчно силни, лекарите ги инжектирали обратно в тялото на Джуди.

Забележително възстановяване

В началото на лечението Джуди се чувствала много зле. Тя изпитвала болка, силна умора, имала температура и т.н., но нищо от това нямало значение, защото Джуди осъзнавала, че лечението работи. - "Започнах да забелязвам, че туморът, прищипващ нерва в ръката ми, като че ли ми причинява по-малко болка" - споделя тя. След една седмица или 2 вече беше почти била изчезнала.  Лечението било успешно и за по-малко от 2 месеца Джуди възстановила здравето си. От 2016 г. е здрава и без рак.

Лекарят, който стои зад това променящо играта лечение е д-р Стивън Розенберг, началник на хирургията в Националния институт за рака и изследовател в областта на имунотерапията. "Мисля, че това е най-обещаващото лечение, което сега се проучва за решаване на проблема с лечението на метастатични, общи ракови заболявания", споделя той. И макар да не е решение за всички пациенти с рак, това е окуражаващ проект за осигуряване на здравето на много хора.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти