Какво казва цветът на очите ви за вас и вашето потекло?

Какво казва цветът на очите ви за вас и вашето потекло?
Pexels

Всички сме чували поговорката, че очите са "огледалото на душата", но може ли тази идея да е по-конкретна, отколкото си мислехме? Каква е истинската история зад цвета на очите ви и откъде всъщност идват множеството нюанси на очите? Какъвто и да е отговорът, едно нещо е сигурно, цветът на очите е напълно уникален, като пръстов отпечатък. Тоест никой друг няма абсолютно същия цвят на очите като вас. Всъщност някои скорошни проучвания показват, че цветът на очите ни е много по-сложен, отколкото си мислим. 

Кафявите очи са съществували преди всички останали

Колкото и странно да звучи, всички хора са имали само кафяви очи в даден момент от историята. Тогава един ден се случила генетична мутация в гена, който определя цвета на очите. Тази мутация намалила производството на меланин до степен, в която не било достатъчно, за да оцвети очите в кафяво - и така се появили сините очи.

Днес кафявото все още е най-разпространеният цвят на очите в света. Благодарение на по-високите нива на меланин, кафявите очи са по-устойчиви на някои видове очни заболявания. Светлокафявите очи са най-често срещани в Америка, Западна Азия и Европа, докато тъмнокафявите очи са най-често срещани в Африка, Югоизточна Азия и Източна Азия.

Всички синеоки хора имат общ прародител

Една единствена мутация в гените, които произвеждат меланин, дава безброй вариации на синьо, зелено, сиво и лешниково. Нещо повече, тази генетична мутация е свързана с един общ прародител. Учените смятат, че този прародител е европеец от Черноморския регион, който вероятно е живял преди 6000 и 10 000 години.

Процентът на синеоките хора в Европа днес варира между 20% и 40%, докато само 8% до 10% от хората по света имат сини очи. Сините очи са най-често срещани в Северна Европа. Сравнително висок процент (27%) синеоки хора в Америка се дължи отчасти на американците с източноевропейски, ирландски и британски произход.

Еволюцията на цвета на очите съответства на миграциите на нашите предци

Учените теоретизират, че еволюцията на цвета на очите съответства на миграциите на нашите предци от по-топъл към по-студен климат. Днес сред европейците може да се намери най-голямото разнообразие от цветове на очите, вариращи от светлосини до тъмнокафяви. Причината, поради която тъмните очи са по-често срещани в по-горещ климат, като Азия и Африка, е меланинът, който предпазва очите от слънцето и UV лъчите.

По-малко от 1% от хората имат сиви очи

Доскоро се смяташе, че един ген е отговорен за цвета на очите ни. Но, както се оказа, има около 16 гена, които играят роля при определянето на цвета на очите, което може да произведе някои редки и уникални нюанси, като сивото. Въпреки че сивите очи може да изглеждат "сини" на пръв поглед, за разлика от чисто сините очи, те обикновено имат петна от кафяво.

По-малко от 1% от световното население има сиви очи, което ги прави един от най-рядко срещаните цветове на очите. Нюансите на сивите очи могат да варират от зеленикаво до опушено синьо до лешниково-кафяво, което често зависи от околната среда, особено от осветлението. Най-разпространени са в Северна и Източна Европа.

Хората със светли очи имат по-добра поносимост към болка

Според проучване, което анкетира 58 бременни жени, дамите със светли очи имат по-висока толерантност към болка от тези с кафяви или лешникови очи. Жените със сини и зелени очи изпитват по-малко дискомфорт по време на раждане. Друго интересно откритие е свързано със следродилната депресия. Благодарение на по-малкото количество меланин, жените със светли очи са по-малко склонни да се чувстват депресирани, отколкото жените с тъмни очи.

Зеленото се среща най-често в Северна и Централна Европа

Тъй като само 2% от населението на света има зелени очи, този цвят е най-рядко срещаният сред естествените цветове на очите. Въпреки че зелените очи могат да се появят естествено при всички раси, около 16% от хората със зелени очи са от германски и келтски произход. За да бъдем по-точни, зашеметяващите 86% от хората от Ирландия и Шотландия имат зелени очи.

Кехлибареният цвят на очите е сред най-уникалните цветове

Често наричани "златни очи", кехлибарените очи принадлежат към семейството на "кафявите" очи, но имат няколко уникални характеристики. Това, което ги отличава от групата на лешниковите и кафявите очи, е фактът, че не съдържат кафяви, оранжеви или зелени нюанси. За разлика от лешниковите очи, които може да изглеждат като нотки на различни цветове, оттенъкът на кехлибарените очи винаги е чисто златисто. Хората с кехлибарени очи често имат испанско, южноамериканско, южноафриканско или азиатско потекло.

Лешниковите очи често се бъркат с кафяви

В зависимост от осветлението лешниковите очи могат да изглеждат светлокафяви. Те обаче съдържат по-разнообразни нюанси от кафявите очи. В лешниковите очи обикновено можем да видим смесица от кафяво, зелено и кехлибарено, което може да изглежда като малки точки или пръстени вътре в ириса. Хората с лешникови очи имат умерено количество меланин, за да се достигнат тези зелени и кафяви нюанси. Около 5% от хората имат този цвят на очите.

Въпреки че естествено се срещат при всички раси, лешниковите очи са най-често срещани при тези от близкоизточния, бразилския, испанския или северноафриканския произход. Това е сравнително рядък цвят на очите, особено сред хората с африкански и азиатски произход. Повечето хора, родени с този цвят на очите, вероятно имат кавказки корени. 

По-малко от 1% от населението има различен цвят на очите

Цветът на човешките очи може да се появи в очарователни вариации, включително някои редки случаи на хора с хетерохромия, рядко заболяване, което засяга по-малко от 1% от населението. Възниква в резултат на неравномерната концентрация на меланин в очите. Това може да доведе до частични или напълно различни цветове на очите. Има различни причини за това състояние, включително генетика, някои редки синдроми или физическо нараняване на окото.

Истински черни очи не съществуват

Докато очите на някои хора може да изглеждат черни, те всъщност не съществуват в природата. Хората, чиито очи изглеждат черни, имат много тъмнокафяви очи, които почти се сливат със зеницата, което ги прави да изглеждат черни.

Причината, поради която черните очи биха били естествено невъзможни, е, че черните предмети имат тенденция да абсорбират повече UV светлина, отколкото другите цветове. Поради това бихме имали големи трудности да се справяме със слънчевата светлина, ако имаме напълно черни очи. Това би причинило проблеми със зрението и влошаване на здравето на очите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay