Рецепта за Пастицио

Рецепта за Пастицио
Canva

Пастицио е традиционно гръцко ястие, което представлява вид лазаня с макарони, сос бешамел и кайма. Ето една класическа рецепта за пастицио:

Необходими продукти:

За макароните:

  • 500 г макарони (най-добре къси форми като пенне или фузили)

За каймата:

  • 500 г кайма (смес от телешко и свинско)
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 морков, настърган
  • 1 консерва домати (или 400 г пресни домати, обелени и нарязани)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 ч.л. риган
  • 1/2 ч.ч. настърган пармезан (по желание)

За соса бешамел:

  • 1 л прясно мляко
  • 100 г масло
  • 100 г брашно
  • Щипка индийско орехче
  • Сол и черен пипер на вкус

За гарнитура:

  • 100 г настърган кашкавал или грана падано

Начин на приготвяне:

  1. Приготвяне на макароните:

    • Сварете макароните според инструкциите на опаковката, но ги сварете малко по-малко от препоръчаното време, защото ще се доготвят във фурната. Отцедете ги и ги оставете настрана.
  2. Приготвяне на каймата:

    • В голям тиган загрейте малко олио и запържете лука и чесъна до златисто.
    • Добавете каймата и гответе, докато стане златиста и се раздроби на малки парченца.
    • Добавете моркова и гответе още няколко минути.
    • Добавете доматите, червения пипер, солта, черния пипер и ригана. Оставете сместа да къкри около 15 минути, докато се сгъсти.
  3. Приготвяне на соса бешамел:

    • В тенджера разтопете маслото на среден огън.
    • Добавете брашното и бъркайте постоянно, докато сместа стане златиста.
    • Постепенно добавете млякото, като непрекъснато бъркате, за да избегнете образуването на бучки.
    • Гответе, докато сосът се сгъсти и започне да бълбука. Добавете щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.
  4. Сглобяване на пастициото:

    • Загрейте фурната на 180°C.
    • В голяма тава за печене разпределете половината от сварените макарони.
    • Разпределете равномерно каймата върху макароните.
    • Покрийте с останалите макарони.
    • Залейте всичко със соса бешамел, като се уверите, че всички слоеве са покрити.
    • Поръсете с настърган пармезан (по желание).
    • Накрая поръсете с настърган кашкавал.
  5. Печене:

    • Печете в предварително загрятата фурна за около 30-40 минути, докато горната част стане златиста и хрупкава.
  6. Сервиране:

    • Оставете пастицио да почине за около 10 минути преди сервиране, за да се стегне и да се нареже по-лесно.

Приятен апетит!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay