Този боровинков пай казва "Лято". Може да се приготви както с пресни боровинки, така и със замразени. Изключително вкусен и свеж е! Точно като за предстоящото лято!
Необходими продукти:
За тестото:
1 ч. студено масло
3 ч. брашно
2 с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1 с. л. оцет
8 с. л. студена вода
жълтък, за намазване
захар за поръсване
За пълнежа:
5 ч. боровинки
кората и сокът от 1 голям лимон
1/3 ч. захар
1/2 ч. л. сол
1/4 ч. л. индийско орехче
2 с. л. царевично нишесте
2 с. л. вода
Начин на приготвяне:
Сложете маслото и брашното във фризера за 30 минути, преди да започнете да приготвяте тестото за пай.
В голяма купа сложете брашното, захарта и солта. Добавете маслото и започнете да месите, докато тестото стане на трохи.
Добавете оцета и след това по 1 лъжица вода, като продължавате да месите.
Сместа трябва да бъде ронливо тесто.
Разделете тестото на 2 топки и ги разточете във формата на дискове. Покрийте ги с фолио и ги сложете в хладилника най-малко за 2 часа (може и за цяла нощ).
Сложете 2 ч. боровинки в касерола, добавете лимоновия сок и лимоновата кора, индийското орехче, захар и сол и гответе около 5 минути.
В малка купа разбийте нишестето с водата, добавете тази смес в касеролата и гответе още 1 минута.
Свалете от котлона и добавете останалите боровинки.
Оставете сместа да се охлади.
Загрейте фурната на 200 градуса и извадете тестото от хладилника, за да го разточите по-лесно.
Разточете едната част, така че да стане с диаметър малко по-голям от този на тавата, в която ще го печете. Трябва да има борд.
Разточете и другото тесто, след което го нарежете на ленти.
Изсипете пълнежа в тавичката, връху сложеното вече тесто и наредете лентите отгоре, като ги преплитате.
Сложете го във фризера за 15 минути.
Намажете пая с жълтък, поръсете с малко захар и печете около 40-45 минути.
Оставете го да се охлади, преди да го сервирате.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |