Ако сте забравили да накиснете предварително суровия боб, все пак можете да го накарате да омекне по-бързо, като използвате следните методи:
Метод на бързо сваряване
Добавете зърната боб в тенджера с достатъчно студена вода, за да ги покрие. Добавете щипка сол и 1 супена лъжица оцет или бял винен оцет. Това ще помогне за съкращаване на времето за готвене. Оставете водата да заври, след това намалете котлона до минимум и оставете боба да къкри поне 1 час или докато омекне.
Метод на микровълнова фурна
Поставете зърната боб в купа или тенджера, която може да се използва в микровълнова фурна. Добавете вода, така че да покрие зърната боб с около 1 инч (2,5 см). Покрийте съда с капак или подходяща чиния. Микровълнувайте на висока температура за 10 минути, след това оставете боба да почине за 10 минути. След това проверете за готовност. Ако е необходимо, продължете да готвите на интервали от 5-10 минути, докато омекне.
Метод с тенджера под налягане
Добавете зърната боб в тенджера под налягане с достатъчно вода, за да ги покрие с 1-2 инча (2,5-5 см). Затворете капака и го поставете на среден огън, докато започне да издава свирка. Намалете котлона до минимум и оставете да се готви още 15-20 минути. След като изтече времето, оставете тенджерата да се охлади естествено, преди да я отворите.
Не забравяйте, че времето за готвене може да варира в зависимост от вида на използвания боб и неговия размер. Винаги проверявайте за готовност, като опитвате зърната боб, докато готвите.
1 | 0 |