Време е за една традиционна рецепта за баклава с орехи:
За тестото:
- 500 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 200 мл вода
- 3 с.л. олио или разтопено масло
За плънката:
- 400 г смлени орехи
- 2 с.л. канела
- 200 г захар (за смесването с орехите)
- 200 г захар (за сиропа)
- 200 мл вода (за сиропа)
- Сокът от половин лимон (за сиропа)
Инструкции:
-
Приготвяне на тестото:
- В голяма купа смесете брашното и солта.
- Добавете водата и олиото/разтопеното масло и замесете меко тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, докато тестото стане гладко и еластично.
- Оставете тестото да почине за около 30 минути.
-
Разточване на тестото:
- Разделете тестото на 6 равни части.
- Разточете всяка част на тънка кора (около 3 мм дебелина). Можете да използвате малко брашно, за да не залепва тестото по работната повърхност.
-
Приготвяне на плънката:
- Смесете смлените орехи със захарта и канелата.
-
Сглобяване на баклавата:
- Намажете дъното на тава с малко разтопено масло.
- Поставете първата кора в тавата и я намажете с разтопено масло.
- Поръсете с част от ореховата смес.
- Повторете процеса с останалите кори и орехова смес, като завършите с кора, която също трябва да бъде намазана с масло.
- С остър нож нарежете баклавата на ромбове или квадрати преди печене.
-
Печене:
- Печете баклавата в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути, докато стане златисто-кафява.
-
Приготвяне на сиропа:
- В малка тенджера смесете захарта и водата. Добавете сока от лимона.
- Загрейте на среден огън, докато захарта се разтвори напълно и сиропът започне да кипи. Варете около 5-7 минути.
-
Заливане на баклавата:
- Извадете изпечената баклава от фурната и веднага я залейте с горещия сироп. Оставете я да престои поне няколко часа, за да поеме добре сиропа.
0 | 0 |