Медът е по-здравословната алтернатива на захарта и доста хора го предпочитат дори и при приготвянето на сладкиши. Затова рецептата днес е именно за медена торта, която освен, че е напълно достатъчна сама по себе си може да се използва и като блат за торта с глазура!
Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно
Щипка сол
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч масло, меко
1/2 ч.ч. пчелен мед
3 големи яйца
1/4 ч.ч. екстракт от бадем
1/2 ч.ч. сметана
Пудра захар, за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете кръгла форма за торта с диаметър 22 см с хартия за печене и намажете с мазнина. В голяма купа разбийте заедно брашното, солта и содата за хляб. В друга голяма купа с помощта на ръчен миксер разбийте маслото и меда, докато маслото стане гладко и сместа стане лека и кремообразна. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко добавяне, след това добавете бадемовия екстракт. Добавете сухите съставки и разбийте, докато се смесят, след което добавете заквасената сметана и разбийте, докато се смесят.
Изсипете тестото в подготвената форма и печете, докато клечката за зъби, поставена в средата, излезе суха или за 35 минути. Оставете да изстине. Сервирайте с пудра захар.
0 | 1 |