Независимо дали се наслаждавате на чаша вино вкъщи, в ресторант или присъствате на дегустация в елитна винарна, има определен етикет, който трябва да спазвате. Тези прости правила могат да превърнат чаша вино в наистина приятно преживяване.
На дегустация
Трябва да спазвате правилния етикет, независимо дали опитвате отлежало вино в скъпо шато или последното допълнение в асортимента на кварталния магазин за алкохол. Ако ще дегустирате няколко различни типа вино по традиция се започва с белите. Така е защото те са по леки от червените. Дръжте чашата за столчето, защото иначе ръката ви ще затопли виното и това може да промени аромата и вкусовите му качества. Това може да се случи и ако носите силен парфюм например, така че избягвайте прекалено натрапчивите миризми. Добре е също да не консумирате прекалено ароматни храни (като къри) и да не пушите, защото това би ограничило вкусовете и нюансите, които ще усетите.
В ресторанта
Когато поръчвате вино в ресторант, изберете такова, което да подчертава вкуса на ястието. Ако решите да поискате съвет от келнера или сомелиера бъдете конкретни и пояснете, че желаете да ви препоръчат вино, което да си подхожда с храната, както и дали обичате по-леките или по-тежките аромати и дали имате предпочитания към определен регион. Преди виното да бъде сервирано един от присъстващите трябва да го опита. Келнерът сипва малко в чашата му, а той я завърта и отпива глътка. При одобрение чашите се пълнят от дясно на ляво, като с предимство са дамите.
Вкъщи
Много от правилата важат със същата сила дори, когато сте вкъщи. Такива например са начинът, по който държите чашата и редът на сервиране – първо се пълнят чашите на жените и на по-възрастните гости. Съобразете избора на вино с вкуса на поканените, като отново започвате с белите вина и постепенно преминавате към по-тежите червени. Подходящи храни за бялото вино са свежите плодове и сирената като бри и гауда. Червеното вино се сервира с основното ястие или с по-ароматни сирена. Вечерята трябва да завърши със сладко, десертно вино (порто например), което също да е съобразено с десерта.
Важно е да съобразите температурата с типа на виното. Белите вина и розетата се сервират охладени. Можете да поставите бутилката в лед, но това би ограничило вкусовите качества на напитката. Хубавите бели вина разкриват нови нюанси на аромата си докато постепенно се затоплят в чашата.
Независимо дали ще приложите на практика съветите ни или не, важно е да се наслаждавате на хубавото вино, на вечерите с приятели и най-вече на живота!
1 | 0 |