Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. Разбира се, не всички плодове могат да бъдат изсушени и съхранени за зимата, но можем да избираме между сливи, кайсии, стафиди, смокини, райска ябълка и други, а всички те са много вкусни.
Полезни ли са обаче сушените плодове.
Отговорът е да.
Те са добър източник на диетични фибри, витамини, минерали, фитонутриенти, микроелементи и фенолни съединения. Действат разхлабително, намаляват серумния холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, въздействат благоприятно за увеличаване на костната плътност, както и при някои видове рак. Консумацията им е ефективен начин за увеличаване на цялостния прием на плодове.
Има едно условие, за да запазят качествата си-технологията на сушене.
При температура на сушене над 40 градуса ензимите се разрушават. При температура на сушене над 60 градуса започва да се променя структурата на нутриентите. Най-добрият начин за сушене на плодове е през лятото. Тогава плодовете се сушат от естествената топлина на слънцето и по този начин максимално се запазват всички полезни вещества.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 0 |