Лукът придава вкус на всяко ястие, но това, което не обичаме в него е, че предизвиква нашите сълзи.. (а изобщо не обичаме да ревем за шяло и нещяло.. ) Ето защо с триста мъки успяваме да нарежем лука. Ще ви кажем няколко трика, благодарение на които ще спрете да плачете, докато приготвяте ястие с лук.
Изпозлвайте остър нож
Когато използвате остър нож, лукът не се смачква и следователно не изпуска сок и не смъди на очите.
Намажете острието на ножа с лимонов сок
Киселинността, намираща се в лимоновия сок унищожава тази на лука.
Проветрявайте
Така очите ви няма да се затормозяват и няма да плачете толкова много.
Режете филийките лук на тънко
Най-голяма концентрация на киселинност има в центъра на лука. Режейки фино лука, може да избегнете извличането на тази киселина.
Потопете лука във вода
Потопете лука във вода 15 минути, преди да започнете да го режете.
Сложете си маска или очила
Те ще ви предпазят от лакриматорите, които се отделят от лука.
Сложете лука в блендера
Не само че няма да плачете, а и ще стане много по-бързо.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 0 |