Шоколадът трябва да бъде кафяв, защо тогава белият е бял?

Шоколадът трябва да бъде кафяв, защо тогава белият е бял?

Известно е, че за първи път е култивирано в части от Централна Америка (днешно Мексико) през 19-ти век, растението какао се използва за производство на шоколад. Като съставка, широко използвана и обичана от хората по целия свят, шоколадът, както знаем, има различни разновидности като черен шоколад, бял шоколад, млечен шоколад и др. Но каква е основната разлика между различните видове?

Защо белият шоколад се нарича шоколад, когато единственото общо нещо между тях е името им? Основната съставка, която различава белия шоколад от тъмния, е какаовото твърдо вещество.

Какаовите зърна се смилат в паста, наречена шоколадов ликьор. Този ликьор се разделя на две части, какаови твърди вещества и какаово масло. Белият шоколад е съставен от какаово масло и няма какаови твърди вещества, следователно, бял цвят. След това белият шоколад се овкусява с ванилия, захар, млечни продукти и мастна субстанция, наречена лецитин. Какаовите твърди вещества също са отговорни за придаването на шоколадов аромат на шоколада. Така че технически белият шоколад всъщност не е шоколад, защото му липсва основната съставка, за да се нарече шоколад.

Някои други разлики между кафявия и белия шоколад са:

Белият шоколад е богат на мляко и масло, което прави текстурата му гладка и кремообразна, което го прави и по-сладък на вкус. От друга страна, тъмният шоколад е богат на какаови твърди вещества, които добавят към него аромата на "шоколад", което прави текстурата му по-крехка, а вкусът му горчив. Обаче аромати като ванилия, портокал и др. могат да се добавят и към двата вида шоколад.

Докато и двата сорта имат различни свойства, белият и тъмният шоколад имат свои собствени фен бази, което води до почти сходно използване и на двата. И двата шоколада се третират като два отделни вкуса на едно и също семейство и могат да се използват както за готвене, така и за декорация. Те също се използват за придаване на вкус на напитки и сладкиши на базата на кафе.

Ползите за здравето, свързани с тъмния шоколад, често биват засягани в различни проучвания. Някои показват, че тъмният шоколад намалява освобождаващия стрес хормон в човешкото тяло, наречен кортизол. В резултат имаме понижени нива на стрес и тревожност. Тъмният шоколад също е полезен за здравето на сърдечно-съдовата система и също така помага за поддържане на нивата на кръвното налягане под контрол.

Докато белият шоколад е източник на празни калории, тъй като съдържа огромни количества мазнини, а останалото е захар и добавен вкус. Той няма същите или подобни ползи за здравето като тъмния шоколад. Белият шоколад обаче не съдържа какаови твърди вещества, което го прави без кофеин. Ако сте чувствителни към кофеина, белият шоколад е идеален за вас.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay