"Улица Сезам" вече ще радва и децата в Пакистан

تل سڑک - "Улица Сезам" за децата в Пакистан

"Улица Сезам" вече ще радва и децата в Пакистан

Агенцията на американското правителство USAid ще спонсорира създаването на пакистански вариант на "Улица Сезам", който проект възлиза на 20 милиона долара, научихме от Guardian.

 

Няма да има Бисквитено чудовище, ще липсва и Голямото пиле. Но пакистанските деца скоро ще започнат да изживяват това, което милиони деца по света изпитваха през последните 4 десетилетия - радостта от "Улица Сезам".

 

В римейкът на детското телевизионно предаване сюжетът се развива на улиците на оживено селце в Пакистан, където се виждат крайпътни ресторанти за бързо хранене, известни като dhaba, някои модерни къщи със стърчащи балкони и почиващи жители на верандите пред обикновените си къщи. 

 

В пакистанската версия, където героите ще говорят главно на урду, ще представи Рани, симпатично 6-годишно момиче-мъпет, което е дете на местен фермер, облечена в училищна униформа. Нейното любопитство и въпросите, които ще задава за света, се очаква да направят Рани ролеви модел за пакистанските деца.

 

Финансирането на сериите идва от USAid агенцията, която е част от американското правителство, като се надява да помогне на децата в Пакистан да научат някои основни думи и цифри чрез забавния стил на образоване в "Улица Сезам". Образователната система на южноазиатската държава е в лошо състояние, като това се смята за една от главните причини довели до религиозен консерватизъм и икономическа стагнация.

 

Елмо, веселото червено "чудовище-дете" от оригинала, в пакистанския вариант ще носи качества, присъщи за жителите на Пакистан. 

 

Предаването, което ще започне да се снима това лято в Лахор и ще излезе в ефир през есента, е насочено главно към децата извън големите градове и с помощта на националната телевизия PTV то ще достига и до най-малките селца в Пакистан. Следвайки "формулата" на "Улица Сезам", във всеки епизод ще бъде представяна една дума и едно число. 

 

Предаването ще има силно женско присъствие и ще носи скритото послание за толерантност, но няма да представлява проамериканска пропаганда или предизвикателство към твърдолинейното им религиозно отношение. Под властта на Барак Обама, САЩ ежегодно помага на Пакистан с над 1.5 милиарда долара, но парите изглежда не са постигнали видим резултат. Продуцентите и създателите на пакистанската "Улица Сезам" се надяват предаването да се окаже "най-видимият" и резултатен проект на американската помощ за Пакистан в следващите години. 

 

Проектът за 20 милиона долара е предвиден да финансира заснемането и излъчването на "Улица Сезам" за четири години в 78 епизода на урду и на 56 регионални езика, излъчването на радио предаване, специално оборудвани микробуси, които да "пренасят" предаването до по-отдалечените места и пътуваща "мъпет" трупа за представления на живо.

 

"Обучаването на децата в ранна възраст ги прави по-успешни когато отидат в училище. И тази програма ще има "способността" да насърчи толерантността, която е толкова важна за това, което се опитваме да направим тук.", казва Лари Долан, директор на образователният център към агенцията USAid за Пакистан. "Що се отнася до възвръщаемостта на инвестицията, достигането на 95 милиона души е наистина значително. Това ще бъде повече от телевизионно предаване, далеч по-амбициозен проект зад значението на "Улица Сезам".

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay