10 ежедневни навика, които могат да направят дезодоранта по-малко ефективен

10 ежедневни навика, които могат да направят дезодоранта по-малко ефективен

Всички разчитаме на дезодорант за предотвратяване на изпотяване и неприятната миризма. Въпреки това, ако не знаете разликата между този продукт и антиперспирант, както и не знаете как да го използвате правилно, може да има неприятни последици. Случвало ли ви се е, въпреки че се къпете ежедневно и сте си сложили дезодоранта, накрая да миришете зле? 

1. Използвате дезодорант с мисълта, че е антиперспирант

Първото нещо, което винаги трябва да имате предвид, е, че дезодорантът и антиперспирантът са 2 напълно различни продукта. Първият се счита за козметичен и има за цел да потисне или поне да контролира неприятните миризми. Повечето дезодоранти всъщност просто маскират миризмата. Те обикновено са на алкохолна основа. Това, което прави, всъщност прави кожата по-малко привлекателна среда за бактерии, които са отговорни за лошата миризма.

Антиперспирантите, от друга страна, не са там, за да маскират миризмите, а да ви попречат да се изпотите. Всъщност те са регулирани като наркотици в някои страни, включително САЩ, тъй като са предназначени да повлияят на определена телесна функция. Някои от активните съставки, с които са произведени, включват алуминиеви соли, които временно блокират порите на потта, като по този начин намаляват количеството изпотяване. 

2. Носите продукт, който не отговаря на вашите нужди

Продуктът, който ще изберете, трябва да зависи от ежедневните ви нужди. Ако през деня не сте прекалено физически активни, може би ще искате да изберете дезодорант, който обикновено действа около 8 часа. Но ако денят ви е по-натоварен и динамичен, може би е по-добре да използвате антиперспирант. Неговият ефект може да продължи от 24 до 72 часа и е специално създаден за хора, склонни към силно изпотяване, за тези, които са изложени на силни емоции или високи температури, и за тези, които се занимават с атлетични дейности.

Имайте предвид, че има много различни продукти, включително антиперспиранти, които също са дезодоранти. Те по принцип ще вършат 2-те задачи едновременно: те ще предотвратят изпотяване и ще помогнат за маскиране на миризмата.

3. Носите твърде много дезодорант

В зависимост от вида на продукта, който носите, препоръките по отношение на това колко трябва да слагате може да варират. Ако използвате аерозолни дезодоранти, напръскайте го от 15 сантиметра от подмишницата. Можете да определите колко дезодорант да нанесете според това, което посочва производителят на любимия ви спрей. Експертите обаче съветват да не пръскате толкова много дезодорант, че да попаднете в "мъгла". Това е просто защото не е необходимо: като правило, пръскането на всяка подмишница за около 2 секунди трябва да е достатъчно.

4. Не взимате предвид чувствителността на кожата си

Ако имате постоянен обрив под мишниците, може да сте развили алергия към вашия дезодорант. В този случай ще бъде по-добре да търсите алтернатива. Опитайте да изберете такъв, който е специално създаден за чувствителна кожа и не съдържа алуминиеви соли, аромати, парфюми или оцветители. Според Администрацията по храните и лекарствата (FDA) тези 4 категории съставки могат да предизвикат алергии и дразнене.

От друга страна, имайте предвид, че консервантите в дезодорантите също могат да причинят алергичен обрив или дразнене. Например парабените са вид консервант, който често се откриваше в много продукти за лична хигиена, като шампоани. Докато повечето компании за дезодоранти са спрели да използват този конкретен елемент във формулите си, все още има някои дезодоранти, които съдържат следи от него.

5. Прилагате го веднага след бръснене или епилация

След като си обръснете подмишниците или ги епилирате, по-добре изчакайте малко преди да приложите други продукти, включително дезодорант. Прилагането му върху прясно обръсната кожа може да причини известен дискомфорт. Винаги се уверете, че оставяте кожата си да почива известно време, за да намалите шансовете за дразнене от употребата на този продукт.

6. Носите един и същ продукт, когато тренирате и когато просто отивате на работа

По време на интензивна физическа активност, естествената реакция на тялото ви е да генерира много пот. Това е една от причините, поради които дезодорантът, който обикновено носите, може да не е достатъчен, за да ви запази свежи и без силни миризми. Най-доброто нещо, което трябва да направите в тези случаи, е да носите специален дезодорант, специално създаден, за да се използва за атлетични дейности. Има специфични формули за това. Можете дори да намерите естествени продукти, създадени с тази цел.

7. В горещите дни носите синтетични тъкани

Носенето на плътно прилепнали дрехи, особено такива, които са плътно под мишниците, може да причини петна под мишниците по дрехите ви. Не само това, но и те може да ви накарат да се потите повече. Затова вместо това, през горещите летни дни, опитайте да носите свободни дрехи, изработени от дишащи тъкани, като памук, лен и влагосъбиращи тъкани. Това е особено вярно, ако сте склонни към силно изпотяване. Носенето на подходящо облекло ще позволи на тялото ви да остане хладно, като същевременно предотвратява лошите миризми поради изпотяване.

8. Не се поддържате хидратирани

Голяма част от хидратацията на тялото ни идва от храната, която ядем. Плодовете и зеленчуците са най-хидратиращите храни, като някои от тях са почти изцяло направени от вода. Такъв е случаят с диня, ягоди, пъпеш, портокали, краставици и маруля - но има и много други.

Пиенето на достатъчно вода и яденето на тези видове храни може да поддържа тялото ви хладно и да предотврати прекомерното изпотяване под мишниците.

9. Носите едни и същи дрехи повече от веднъж

Ако планирате отново да носите любимата си риза, без да я перете, може да помислите върху това. Макар да е вярно, че не е нужно да перете всичките си дрехи всеки път, когато ги носите, трябва да вземете предвид, че тези материи могат да поемат миризми. Ако по някаква причина сте склонни към силно изпотяване през деня, може да се наложи да перете дрехите си по-често. Можете също така да носите тениска с къс ръкав под дрехите си, за да покриете подмишниците си и да предотвратите разпространението на миризма по външните слоеве.

10. Носите дезодорант, дори когато не е необходимо

Според генетичния ви произход потта ви ще бъде повече или по-малко забележима за бактериите, причиняващи миризма, генерирани в подмишниците. Според проучване, публикувано през 2013 г. в Journal of Investigative Dermatology, хората, които имат гена ABCC11, имат достатъчно късмет, че изобщо не предизвикват миризма под мишниците. Повечето от тях обаче все още ще носят дезодорант, без всъщност да се налага.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay