10 съвета за правилно отглеждане на домати

10 съвета за правилно отглеждане на домати
Canva

Времето за засаждане на доматите дойде. Отглеждането на зеленчуци в градината ви може да бъде вълнуващо, но и възнаграждаващо изживяване. Ето някои насоки, които ще ви помогнат в отгледжането им:

Изберете подходящото място

Доматите изискват поне 6 часа пряка слънчева светлина на ден. Изберете място, което получава достатъчно слънце и има добре дренирана почва. Ако почвата е глинеста или склонна към задържане на вода, помислете за изграждане на повдигнати лехи или използване на саксии с добра дренажна система.

Засадете разсад или семена

Можете да започнете доматите си от семена или да използвате готов разсад. Ако започвате със семена, засейте ги 6-8 седмици преди последната дата на замръзване във вашия район. Разсадът трябва да е висок около 6-8 инча, преди да го трансплантирате в градината.

Правилна подготовка на почвата

Преди да засадите вашите домати, подгответе почвата, като добавите компост или добре угнил оборски тор. Това ще осигури на растенията основни хранителни вещества и ще подобри структурата на почвата.

Засадете доматите правилно

Когато засаждате вашите домати, уверете се, че стъблото е заровено на дълбочина от поне 1-2 инча. Това ще стимулира образуването на допълнителни корени, което ще укрепи растението и ще му помогне да абсорбира повече хранителни вещества.

Поливайте правилно

Доматите се нуждаят от редовно поливане, но преполиването може да доведе до проблеми с гъбичките. Стремете се към дълбоко, рядко поливане, като поливате дълбоко веднъж седмично, вместо да поливате малко количество вода всеки ден.

Запазете влагате

Поставянето на органичен материал като слама, сено или картон ще помогне за запазването на влагата в почвата, ще потисне плевелите и ще поддържа температурата на почвата относително постоянна.

Подрязвайте и превързвайте растенията

Редовно отстранявайте страничните издънки (растежа отстрани на централното стъбло), за да стмулирате по-доброто развитие на плодовете. Привържете по-високите растения към колове или решетки, за да ги поддържате изправени и да улесните прибирането на реколтата.

Наторявайте растенията

Доматите се нуждаят от редовно торене, за да произвеждат обилна реколта. Използвайте балансиран тор, богат на азот, фосфор и калий, съгласно инструкциите на опаковката.

Следете за вредители и болести

Доматите могат да бъдат засегнати от различни вредители и заболявания. Редовно проверявайте растенията си за признаци на проблем и предприемете действия незабавно, ако забележите нещо необичайно.

Берете узрели домати редовно

Редовното бране на узрели домати ще насърчи по-нататъшното производство на плодове. Не чакайте доматите да узреят напълно на растението, преди да ги откъснете, тъй като това може да изтощи растението.

8 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay