10 съвременни дамски неща, които всъщност са се появявали преди векове

10 съвременни дамски неща, които всъщност са се появявали преди векове

Всяка жена вероятно е пробвала или използвала обеци, чорапогащи, червило и обувки на висок ток поне веднъж в живота си. В днешно време тези артикули са достъпни за всички, но това не винаги е било така и в миналото те са стрували цяло състояние.

1. Червилото е било изключително скъпо

Модерното червило е направено от восък, масло и пигмент. Но преди са се използвали къна и кармин за създаването на червило. Устните на Нефертити вероятно били покрити с пчелен восък.

70 000 бръмбари били необходими, за да се получи един килограм карминова боя (червен пигмент), използвана от Клеопатра за оцветяване на устните.

В Месопотамия жените смилали скъпоценни и полускъпоценни камъни на прах, за да ги нанасят върху устните си.

2. Банският е изобретен, за да покрива пъпа

Историята на банския не е история за комфорт и подобряване на материята, а всичко е свързано с освобождаването на пъпа. Преди втората половина на 17 век европейските жени се къпели или без дрехи, или докато носели превръзки от плат.

Постепенно ръцете и краката на жените ставали по-голи, а банските загубили яките си и получили по-ниско деколте. По време на Втората световна война имало недостиг на плат, така че банските от 2 части, при които горната част на корема е гол, станали популярни. Едва през 1946 г. Луис Реар представя нов модел бикини бански, който разкрива пъпа.

3. Боя за коса: химическа и безопасна

В древния свят мъжете и жените са боядисвали косата си с всякакви неща: кора от касия, праз, пиявици, овъглени яйца, къна и дори златен прах.

Боята за коса често отразява социалната промяна. През 1700-те години става популярно за венецианските жени да се отпускат на слънце на специални тераси, след като слагали луга в косата си, за да я направят руса. По-рано русата коса се смятала за скандална. Чак през Средновековието боядисването на косата започва да се счита за нормален женски навик.

Понякога се смятало, че боята за коса има медицински цели. В Афганистан например се смятало, че боядисването на косата в червено може да излекува главоболие.

4. Сутиените идват от леката атлетика

Древните римски спортистки са използвали превръзки, които приличат на сутиен без презрамки. Мозайка от първия примитивен сутиен може да бъде намерена в Сицилия и Помпей.

Първият патент за сутиен е издаден през 1914 г., но това е можело да се случи дори през 15 век. През 2012 г. учените откриха средновековни ленени "торбички", които приличат на модерен сутиен.

5. Обеците били свързани с бохеми или крадци

През цялата история обеците са означавали различни неща. Понякога може да маркира някого като роб, художник или дори религиозен човек.

По времето на Шекспир те са служили като отличителен знак на някой, който е бил поет, поради което самият Шекспир може да бъде видян изобразен с обеца в произведения на изкуството.

6. Обувките на висок ток били за мъже

Първите обувки на висок ток се появяват в древна Персия: войниците ги носели, докато яздят коне, така че краката им да останат в стремето. След това тези обувки се разпространили из цяла Европа, където аристократичните мъже ги носели, за да изглеждат по-високи и по-уважавани.

Под влиянието на мъжката мода жените също започнали да избират обувки на висок ток. Едва в средата на 1800 г. тези обувки започват да се свързват изключително с женския гардероб. 

Кристиан Лубутен познавал перфектно историята на модата. До 17-ти век аристократите от много страни са носили обувки с червени подметки и токчета (този цвят е свързан с война и в същото време е скъпа боя), докато Луи XIV издава закон, който предвижда, че обувките с червени подметки могат да се носят само в неговия двор.

7. Спиралата била вредна за здравето

Когато Елизабет I идва на власт, червената коса станала модерна и жените също боядисвали миглите си, за да съответстват на косата им. Това всъщност било много опасно, защото домашните смеси, които жените използвали, съдържали токсични вещества.

Eugène Rimmel, основателят на козметичната компания Rimmel, разработил спирала, използвайки новооткрития вазелин. Неговото изобретение се превръща в сензация, защото е първата нетоксична боя за мигли.

8. Жените се снабдявали с превръзки от войниците

Първите дамски превръзки може да са далеч по-стари, отколкото си представяме. Един от първите записи за тампони се появява в писания от 10-ти век, където се казва, че Хипатия ги е използвала.

Бенджамин Франклин може да е разработил модерната превръзка за еднократна употреба, вдъхновен от абсорбиращи превръзки, използвани за лечение на войниците. Медицинските сестри вероятно са първите жени, които използвали превръзките. 

9. Чорапи и чорапогащи били предназначени за благородници

През 15-ти век в Европа първите чорапогащи са изработени от тъкани чорапи, съединени заедно с централен елемент. Мъжете от по-висок ранг често носели чорапогащници, изработени от по-фин материал, като коприна или фина вълна, от тези в по-ниските рангове. Това облекло се превръща в част от дамския гардероб едва през 18 век.

10. Менструалните чашки се появяват през 19 век

Менструалната чашка не е измислена през 21-ви век или дори през 20-ти век. Гумените чаши, прикрепени към специален колан, се рекламират още през 1884 година.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay