10 шокиращи и любопитни факта около историята на брака

Бракът изобщо не е бил това, което е днес!

10 шокиращи и любопитни факта около историята на брака

За много хора една от главните цели в живота е да намерят подходящ партньор, да се влюбят, да се оженят и да имат деца. Хората си мечтаят за такива неща, но те отдавна не са толкова задължителни, както са били едно време. Обществото ни става все по-отворено и толерантно, опитвайки се да приеме всякакви видове съюзи.

Интересно и важно е да разберем, че представите ни за "старомодния” брак изобщо не са толкова близки до действителността преди няколко десетки или стотици години, когато мъжете и жените са започнали да осъзнават позитивите на подобен съюз.

Няма значение дали искате да минете под венчилото, или мислите за брак са ви досадни, любопитните факти, които сме ви подготвили, ще бъдат интересни и забавни за всички!

1. Било е нормално да се омъжиш за братовчед си
И това все още е така в доста страни по света. В Саудитска Арабия все още е позволено на първи братовчеди да стъпват в брак. В миналото това е било практика, за да се укрепват семейните връзки и богатствата да остават в рода.

2. Родителите уреждали брак между децата си и… мъртви хора
В миналото са се провеждали сватбени церемонии между деца и техни мъртви роднини отново заради сплотяване на рода. Хората са се надявали поне да харесват уредената си половинка, но какво ли е чувството тя да се окаже мъртва?

10 шокиращи и любопитни факта около историята на брака

3. Моногамията не е била на почит
Най-добрият начин за по-бързото заселване на планетата е липсата на моногамия! Полигамията е била разпространена почти навсякъде и се е считала за най-нормалното нещо.

По-късно жените осъзнават, че е хубаво мъжът да бъде повече време около тях, за да ги защитава, а пък мъжете - че трябва да предпазват потомството си. Така започват да се примиряват с живота само до една жена.

4. В момента има най-много брачни консултанти
Между 1970 и 1990 година броят на брачните терапевти в САЩ се покачва с 50%, което показва, че ставаме все по-отворени към терапиите и разговорите с професионалисти за нашите връзки и лични преживявания. А днес има най-много брачни специалисти, откогато и да било!

5. Хората се женели сами, без свидетели и свещеник
Преди закона за женитбите, влязъл в сила през 1753 година в Англия, всеки човек може да сключи брак, без за това да трябва свещеник или друго официално лице. След закона правилата се променят, като за да встъпи човек в брак, трябва да е навършил 21 години или да бъде придружен от родителите си на церемонията, която се ръководи от официално лице.

6. Браковете между хора от един и същи пол не са новост
Много хора отпразнуваха възможността за еднополови бракове в САЩ, но се оказва, че това се е извършвало още в Древен Рим, Африка и Азия векове преди днешните събития. Но тогава браковете са се смятали повече за братска връзка, отколкото за съюз в днешния смисъл на думата.

7. Целувката по време на сватбата има скрито значение
Това не е просто мил и емоционален ритуал. В Древен Рим целувката представлява и символизира скрепяване на договор.

10 шокиращи и любопитни факта около историята на брака

8. Жените са били изоставяни, ако не могат да имат деца
Преди време се е смятало, че само жените могат да имат репродуктивни проблеми и вината за проблемното зачеване никога не е била в мъжа. Смятало се, че бракът задължително трябва да донесе деца и жените, които не могат да осигурят потомство, често били изоставяни от мъжете си.

9. На ергените се гледало с лошо око
В Древна Гърция на ергените били забранявани всякакви публични прояви и бракът бил едва ли не задължителен. Дори се обмислял закон, който да задължава хората да се женят, като при отказ на ергените били налагани глоби.

10. Думата "булка” има странни корени
Думата "булка” идва от староанглийски и може да има две значения - или "давам нещо назаем”, или "готвя, меся хляб.”

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay