12 сериозни грешки, които собствениците на домашни любимци допускат

12 сериозни грешки, които собствениците на домашни любимци допускат

Дори и най-любящите и грижовни собственици на домашни любимци понякога допускат грешки, които могат да създадат много неприятности както за тях, така и за домашния им любимец. Обикновено това се случва, защото нямат цялата необходима информация. Например, не всички собственици на животни знаят, че витаминните добавки всъщност могат да вредят на здравето на животните.

12 сериозни грешки, които собствениците на домашни любимци допускат

Ние смятаме, че е важно хората да се грижат за домашните си любимци по възможно най-добрия начин, така че ще ви разкажем за 12 грешки, които хората често допускат.

1. Бърз преход от суха храна към човешка храна (или обратното)

Преходът от един вид храна към друг винаги трябва да бъде плавен. Внезапна промяна във вида на храната може да причини стрес, който може да доведе до повръщане, диария и други неприятни неща. Преходът от човешка храна към храна за домашни любимци и обратно трябва да бъде изключително плавен (трябва да отнеме поне 5 дни). Добавяйте суха храна към човешката храна, увеличавайки количеството й всеки ден.

2. Използване на една и съща котешка тоалетна за няколко котки

Всеки домашен любимец трябва да има собствени купички за храна и вода и най-важното - собствена тоалетна (ако е котка, разбира се). Животните възприемат миризмата на другите животни като предупреждение. Котките лесно могат да откажат да ядат храната или да използват тоалетната, ако усещат присъствието на друго животно.

3. Не проверявате колко вода имат

Ако храните котката или кучето си само със суха храна, трябва да сте сигурни, че купата им с вода винаги е пълна. Дехидратацията може да доведе до много сериозни здравословни проблеми, включително смърт.

4. Пренебрегване на затлъстяването

Има породи кучета, които е много трудно да си представим как изглеждат като са слаби, например мопс. И дебелите котки също изглеждат изключително сладко. Въпреки това, излишното тегло е допълнително натоварване за ставите на животното, има отрицателни ефекти върху сърдечно-съдовата система и може да създаде проблеми с храносмилателната им система. Така че, ако погледнете кучето си отгоре, коремът му трябва да изглежда хлътнал, тоест преходът от гърдите към корема трябва да е видим.

12 сериозни грешки, които собствениците на домашни любимци допускат

5. Не внимавате какво казвате

Собствениците на домашни любимци често успокояват животните си с думи като "Всичко е наред", "Спокойно", когато ще ги къпят или когато са при ветеринарния лекар. Домашните любимци запомнят тези думи много добре и с течение на времето те стават сигнал за тях, че ще им се случи нещо неприятно. Забравете за тези фрази. Ако ще правите нещо, което животното ви не харесва или нещо, което може да предизвика стрес, просто се дръжте нормално.

6. Купуване на универсална храна за домашни любимци

В зависимост от домашния любимец, той може да се нуждае от различна храна. Това важи и за младите, и за старите домашни любимци, а също и за различни породи (например котки с дълга козина и сфинксове). Не купувайте универсална храна, по-добре е да купувате специализирани видове храни, които включват необходимите витамини, минерали и други важни съставки, които са необходими на вашия домашен любимец.

7. Оставяте котките да излизат навън

Разбира се, чистият въздух е полезен за здравето, но на улицата има много опасности за котките: агресивни кучета, кърлежи и бълхи, коли, инфекции. Можете да пуснете домашния си любимец само ако живеете в къща с ограда и трябва да използвате препарати за паразити редовно.

8. Не сте последователни

Кучетата разбират или никога, или винаги. Ако не искате вашият домашен любимец да прави някои неща, не му позволявайте да ги прави никога. Например, ако не искате кучето ви да спи във вашето легло, не позволявайте да лежи до вас на леглото през деня.

12 сериозни грешки, които собствениците на домашни любимци допускат

9. Оставяне на кучето в колата

Това е много сериозна грешка, която правят много собственици на домашни любимци. Температурата в колата винаги е по-висока, отколкото навън, а през лятото колата ви се превръща в истинска фурна. Без източник на кислород кучето ви може просто да се задуши. През зимата не е много по-различно: когато двигателят не работи, става наистина студено, а пък ако двигателят работи, кучето може да се задуши заради изпаренията. Между другото, в някои страни е законно да счупите прозореца на автомобила, ако има куче вътре.

10. Диагностициране и лечение на домашни любимци самостоятелно

Когато собствениците на домашни любимци забележат симптоми, те започват да лекуват своите домашни любимци веднага: избират някои хапчета за тях, дават им човешко лекарство и опитват други методи. Ако обаче не сте ветеринарен лекар и ако не направите необходимите изследвания, не можете да сте сигурни, че диагнозата е правилна. Освен това само лекар може да определи подходящото лечение, според размера, килограмите, възрастта на животното и т.н. Също така, да, някои лекарства за хора могат да се използват и за животни, но само ако лекар прецени. 

11. Оставяте вашата котка да лежи на радиатора

Котките обожават топли места, затова през зимата често спят на радиаторите или в близост до други отоплителни уреди. Но продължителният контакт на домашния любимец с горещи предмети може да доведе до прегряване на вътрешните им органи. Самата котка може да се чувства добре, защото нейните рецептори не работят както нашите. Но няколко часа, прекарани върху горещ радиатор, могат да се отразят много лошо на котката. Ако животното не иска да напусне мястото, което толкова обича, сложете одеяло или нещо друго отгоре на радиатора, за да намалите температурата.

12. Избор на грешни витаминни добавки

Калций, минерали и други полезни хранителни вещества са необходими както за малките кученца, така и за възрастните кучета. Но трябва да знаете, че всяка порода има свои собствени нужди. Излишъкът от витамини или грешните витамини могат да доведат до това костите да станат чупливи, което води до чести фрактури.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay