20 любопитни факта за неделя

20 любопитни факта за неделя
Pexels

Неделя, за повечето от нас, е последният ден от седмицата. В някои страни обаче неделята се счита за първия ден от седмицата, а не за последния.

Неделята е ден за почивка за мнозина по света, като повечето бизнеси не работят, а хората обикновено прекарват този ден вкъщи. 

Има няколко странни факта за неделята, които вероятно не знаете:

1. Първоначално първият ден от седмицата, а не последният (в календар, извлечен от елинистичната астрология), неделята е кръстена на Слънцето (на английски- Sunday). 

2. За разлика от много от останалите шест дни в седмицата, почти всички езици са извели думата си за неделя от значението "ден на слънцето". 

3. На руски думата за неделя е Воскресенье (Voskreseniye), което означава Възкресение.

4. В други славянски езици като полски, украински, хърватски и български думата за неделя означава "без работа".

5. В тайландския слънчев календар червеното е цветът, свързан с неделята. 

6. В астрологията неделята се свързва със Слънцето.

7. Съвременната гръцка дума за неделя означава "ден на Господа".

8. В римската култура неделята е била денят на Бога Слънце. В езичеството слънцето е източник на живот и дарител на топлина и светлина на човечеството. Следователно, това е бил център на популярен култ сред римляните, които стояли призори в неделя, за да хванат първите слънчеви лъчи, докато се молели.

9. Много държави, като Франция, Швеция, Германия, Белгия, България (но също и неевропейски страни като Перу), провеждат своите национални и местни избори в неделя, по закон или по традиция. 

10. В повечето страни от Близкия изток неделя е първият ден от работната седмица.

11. През 321 г. сл. н. е. римският император Константин I постановява неделята да бъде ден за почивка за всички, с изключение на тези, които се занимават със селскостопанска работа.

12. По света почти всички банки са затворени в неделя.

13. Месеците, които започват в неделя, винаги имат петък 13-ти в тях.

14. Можете да бъдете глобени до 1000 долара за подсвиркване в неделя в Солт Лейк Сити, Юта. 

15. Много американски и британски ежедневници публикуват по-големи издания в неделя, често включващи цветни комикси, раздел с купони и други. 

16. В Обединеното кралство повечето телевизионни драми, като Downton Abbey, Call The Midwife, Lark Rise to Candleford и Heartbeat обикновено се излъчват в неделя вечер.

17. Професионалните голф турнири обикновено завършват в неделя.

18. Повечето състезания в моторните спортове като MotoGP, Formula One и NASCAR Sprint Cup се провеждат в неделя, като в събота обикновено се провеждат квалификациите за състезанието.

19. Исус е възкресен от мъртвите в неделя.

20. Студената неделя е името, дадено на неделя, 17 януари 1982 г., когато невероятно студен въздух нахлул в САЩ от Канада и свалил температурите в повечето щати далеч под съществуващите най-ниски нива за всички времена.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay