6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени

А не сурови

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени

Яденето на зеленчуци е много полезно. Погрешно се смята, обаче, че всички зеленчуци са полезни само в сурово състояние. Много от тях са по-здравословни, когато се сготвят.

Домати

Доматите трябва да бъдат готвени, ако искате да се възползвате от ликопена, който е антиоксидант и противовъзпалително средство. Той се намира в дебелата кожа на домата и затова, когато се яде в сурово състояние, получаваме само 4% от него. 

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени

Моркови

Нивата на бета-каротина - антиоксидант, който тялото превръща във витамин А, се увеличават, когато морковите се сготвят.

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени

Спанак

Той е богат на фолиева киселина, която спомага за поддържането на надбъбречната и нервната система. За да извлечете максимално повече фолиева киселина от него, го приготвяйте на пара. 

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени

Аспержи

Ако искате да се възползвате от хранителните стойности на аспержите, трябва да ги сготвите.

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени

Зеле

Зелето може да понижава холестерола, но това важи само когато се сготви. 

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени

Броколи

Когато се сготви, то произвежда индол - съединение, което помага да убие преканцериозни клетки.

6 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay