6 разлики между мъжката и женската кожа

6 разлики между мъжката и женската кожа
unsplash

Свикнали сме да свързваме грижата за кожата по-скоро с женския пол. Кремове, серуми, маски и други продукти, обиновено вълнуват по-скоро жените. Именно ние обръщаме внимание на кожата, грижим се да бъде хидратирана, подхранена и блестяща. За разлика от нас, мъжете обикновено използват един и същ продукт за косата, тялото и лицето си. 

Напоследък обаче тази тенденция започва лека-полека да се променя. Известни представители на противоположния пол като Джон Леджънд, Майкъл Страхан, Брад Пит и Фарел също пуснаха продукти за грижа за кожата, подходящи за силния пол. 

Различни козметични марки също пуснаха линии със специално формулирана грижа за кожата, за да отговорят на нуждите на мъжете. Но какви са тези нужди? Нуждаят ли се мъжете от различни почистващи и овлажняващи продукти от жените?

Кожата си е кожа, базовите неща, от които има нужда, са едни и същи, но има някои ключови разлики между кожата при мъжете и жените. Ето кои са те:

1. Мъжката кожа е значително по-дебел

Ако мислите, че мъжете са благословени с по-стегната кожа, не грешите. Мъжете имат приблизително 20 процента по-дебела кожа от жените. Женската кожа е по-мека и по-деликатна.

Кремовете за лице, овлажнителите и серумите за мъже са по-леки в сравнение с продуктите за жени и са формулирани за по-мазна кожа. Мъжката кожа като цяло е по-плътна, по-мазна и старее по различен начин от женската. В мъжката кожа също има повече колаген.

2. Мъжете имат окосмяване по лицето

Много мъже крият кожата си зад окосмяването по лицето. Брадите и мустаците прикриват много неща- белези от акне, увреждане от слънцето и стареене на кожата, което води до заблудата, че мъжете имат по-съвършена кожа.

Окосмяването по лицето може да има подмладяващ ефект, но също така може да доведе до пъпки, сърбеж и други. Специализираните продукти за мъже почистват порите и премахват остатъците от мръсотия, като същевременно насърчават здравия растеж на космите по лицето.

3. Мъжете наблягат по-малко на рутината

Мъжете не мият лицата си толкова често и не са склонни да използват ретинол или слънцезащитен крем толкова често. Поради тази причина много ориентирани към мъжете линии включват минимизирани стъпки, които са лесни за следване.

Въпреки че по-младите момчета са по-склонни да следват режим на грижа за кожата, по-възрастните мъже не са особено склонни да полагат грижи за кожата си. 

4. Мъжката кожа понася по-добре по-силните продукти

Както вече споменахме, мъжете обикновено използват един продукт за цялото тяло- от главата до петите. Ако използват по-специифични продукти, като ретинол, например, ще забележат, че кожата им ги понася много по-добре. 

5. Мъжете не се сблъскват със загубата на колаген

Друга разлика между мъжката и женската кожа е, че мъжете не преминават през менопауза, когато колагенът се изчерпва. В същото време те произвеждат повече себум и имат по-големи пори, а акнето и петната се срещат по-често, особено за тези на терапия с тестостерон.

6. Мъжете предпочитат по-малко стъпки

Мъжете по-успешно приемат процедури за грижа за кожата, които са възможно най-прости. Мъжете почти винаги искат по-малко стъпки. Наличието на специфични за мъжете продукти, които опростяват рутината им, прави здравата, по-млада кожа по-достъпна за повече мъже.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay