6 сигнала, които вашето куче изпраща, когато постави лапа върху вас

6 сигнала, които вашето куче изпраща, когато постави лапа върху вас

Често кученцата вдигат лапа или търсят физически контакт чрез този прост жест, но зад него има много значения. Може да варира от очевиден израз на привързаност до търсене на успокоение, когато се чувстват тревожни.

Как да тълкувате кучешкия език на тялото

В много отношения е важно да се направят някои уточнения относно кучешкия език на тялото, особено когато се говори за жест, който е толкова често срещан, колкото поставянето на лапа върху тялото ви. Често се смята за начин за изразяване на господство, но това не е непременно така. Много пъти позите и жестовете, които кучетата правят, лесно се тълкуват погрешно, най-вече защото ние сме склонни да ги разглеждаме така, сякаш са признаци на човешка комуникация, когато всъщност не са.

Наблюдението на поведението на животното е изключително важно, ако искате да знаете точно какво се опитва да ви каже. Това е особено важно, ако искате да избегнете проблеми като стрес, безпокойство и в най-лошия случай агресивност. Жест като поставяне на лапа или само повдигане на лапа може да означава много различни неща. Ето защо трябва да обърнете внимание на контекста и другите сигнали, когато се опитвате да разберете какво всъщност се опитва да ви каже кучето.

6 сигнала, които вашето куче изпраща, когато постави лапа върху вас

1. Любов и радост

Един от начините, по който кучетата изразяват своята привързаност, е чрез поставяне на лапи върху краката ни или която и да е друга част от телата ни. Правят това просто защото искат да бъдат галени - толкова е просто. Лягането върху лапите им е друг телесен израз на обич, който трябва да се научите да вземате предвид, когато тълкувате поведението на домашния си любимец.

В допълнение към размахването на опашката, кучетата могат да изразят радост и с други спокойни поведения, като отпуснато положение на ушите, лягане по корем и др. Много често се бърка превъзбудата с радост, тъй като се върти в кръг или скача на задните крака, без да спира. Това са жестове, които показват, че кучето има много натрупана енергия. Урокът, който трябва да научите от това, е, че е важно наистина да обърнете внимание на поведението на кучето си, за да не го сбъркате с неправилното нещо.

2. Подчинение

Сред най-честите поведения, които кучетата използват, за да се социализират помежду си, ще намерите примери за подчинение и господство. Обикновено, когато куче, което се представя като покорно, иска да уведоми доминиращото куче, че приема своето място във връзката, то лежи по гръб и може да повдигне предна лапа. Това може да бъде полезна информация, за да разберете по-добре какво означава това действие.

6 сигнала, които вашето куче изпраща, когато постави лапа върху вас

3. Покана за игра

Кучетата имат различни начини да канят други кучета да играят с тях и езикът на тялото е от съществено значение за всички тях. Една от най-важните пози, които кучетата използват, понякога е известна като "поклон за игра". Разбира се, имайте предвид, че те могат да го използват, за да призовават не само други животни, но и хора.

В допълнение към тези жестове, когато играят, кучетата могат да хапят, да лаят и дори да ръмжат. Всички тези поведения понякога могат да бъдат тълкувани погрешно от хората като агресия, но всъщност не са. Когато играта стане твърде груба, можете ясно да забележите, че кучетата променят стойката на тялото си. Те обикновено стават по-твърди и се движат по-бързо, без да скачат или да тичат в кръг.

4. Страх и несигурност

Физическият контакт е един от най-важните аспекти за едно куче да поддържа здрави отношения и да комуникира за всякакви проблеми. В действителност, чрез контакт, те могат да съобщават несигурност или страх, като например като поставят лапа върху нас. Важно е да наблюдавате езика на тялото им, за да определите това. Смъкването на ушите и прозяването са други често срещани признаци на тревожност.

6 сигнала, които вашето куче изпраща, когато постави лапа върху вас

5. Внимание

Нашите космати приятели изпитват голямо удоволствие от нашата компания, това не е нищо ново. Така че, когато сме заети и наистина не можем да им обърнем много внимание, те намират различни начини да ни уведомят, че не са много щастливи. Разбира се, един от тези начини е поставянето на лапа върху нас. Това може да върви заедно с други често срещани поведения, като лаене, търсене на играчки, катерене по мебели и т.н.

Ако обаче видим, че кучето става твърде взискателно или че поведението му за търсене на внимание ескалира до нови нива, които вече не са здравословни, може да се случи нещо друго. Това може да означава, че кучето е отегчено, което означава, че то има много задържана енергия и няма необходимата психическа стимулация. 

6. Глад

Друго често срещано послание, което кучетата се опитват да предадат с този жест, е много важно: те са гладни. Обикновено кучето знае кога е време за ядене, така че може да поиска храна по много различни начини. Някои кучета хленчат малко, за да привлекат вниманието ви, а друг път ви слагат лапа на крака. Всичко зависи от това на какво реагирате по-добре.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay