7 ежедневни навика, които убиват косата ви

7 ежедневни навика, които убиват косата ви

Ако изглежда, че колкото и скъп да е шампоанът ви, косата ви все изглежда зле, може да искате да разгледате по-отблизо рутината за грижа за косата си. Нещо толкова просто, колкото използването на грешна лента за коса или завиване на косата с кърпа, може да навреди на вашата коса и да причини сериозни щети в дългосрочен план. Въпреки че тези грешки са лесни за правене и в началото може да изглеждат невинни, те могат да имат дълготрайни последици върху косата ви.

Ето кои са ежедневните навици, които убиват косата ви:

1. Носите вълна

Вълнените палта ви топлят в студеното време, но този материал може да навреди на косата ви. Вълната натрупва статично електричество и кара косата ви да се придържа към нея, което в крайна сметка води до накъсване на космите. Когато косата ви се намокри в дъждовни дни, тя става по-крехка и се чупи още по-лесно.

2. Ядете риба тон

Въпреки че рибата тон е много хранителна и служи като чудесен източник на много микроелементи, тя също съдържа високи нива на живак. Този токсичен тежък метал може да причини някои сериозни здравословни проблеми и много специалисти препоръчват да се яде риба тон в умерени количества. Консумирането на живак може да бъде свързано и с внезапно падане на коса, според проучване.

3. Използвате кърпа или сешоар, за да изсушите косата си

Повечето от нас са свикнали да увиват косата си в тюрбан с кърпа след душ, но памучните кърпи могат да направят косата хвърчаща и да причинят накъсване. Тъй като кърпата е по-груба и суха от косата, това може да доведе до повдигане на кутикулата, което от своя страна може да доведе до разделяне на краищата. Редовното използване на сешоар също може да допринесе за чупливостта на косата. За да изсушите правилно косата си, дръжте сешоара на около 15 см от косата си.

4. Използвате еластични ластици за коса

Стегнатите прически, като опашки и кокове, могат да причинят увреждане на косата ви, когато е вързана. Усукванията на еластичен ластик предизвикват натиск върху косата ви, което в дългосрочен план може да доведе до накъсване. Ако обичате да носите косата си на опашка, заложете на ластик, покрит с плат или спираловиден, силиконов ластик за коса.

5. Нанасяте балсам за коса от корените

Балсамът е задължителен, за да запазите косата си мека и подхранена, но може да накара косата ви да изглежда разхвърляна, когато се използва по грешен начин. Ако го нанесете върху корените, той може да натежи на косата ви и дори да я накара да изглежда мазна. За да запазите косата си мека и блестяща, нанасяйте балсама само върху дължините и краищата си.

6. Използвате сух шампоан твърде често

Сухият шампоан е най-добрият спасител на косата и я кара да изглежда свежа, когато нямате време да я измиете. Но ако го използвате твърде често, кожата на главата може да ви сърби, да изсъхва и да се лющи. Нездравият скалп от своя страна може да причини загуба на коса и да попречи на новите косми да растат. Тъй като сухият шампоан всъщност не почиства косата ви, в крайна сметка може да доведе до пърхот.

7. Слагате слънчевите очила на главата си

Поставянето на слънчевите очила на главата ви определено ще ви помогне да не ги загубите, но ако го правите редовно, в крайна сметка това може да доведе до изтъняване на косата ви. Това, че очилата са стегнати, може да намали притока на кръв към скалпа и да забави растежа на косата ви. Ако сте алергични към металите на очилата, това също може да доведе до изтъняване на косата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay