Храната, която сме свикнали да виждаме на масата, може да се окаже, че не е точно това, което сме мислели, че е. Ето кои храни често са фалшиви, за да можете да ги избягвате:
1. Мляно кафе
Мляното кафе често съдържа печен и нарязан ечемик, пшеница и соя. За да намаляват производствените разходи, производителите често добавят и нарязано дърво.
Как да се предпазите? Купувайте кафе на зърна.
2. Сок от нар
Ако четете етикета, там със сигурност пише, че това е 100% сок от нар. Но все пак най-вероятно сокът е разреден с евтин ябълков сок или вода.
Как да се предпазите? Внимателно четете състава и обръщайте внимание на съотношението на сока.
3. Зехтин
Когато купувате бутилка скъп зехтин е силно вероятно да занесете вкъщи палмово или соево масло.
Как да се предпазите? Изсипете малко от зехтина в чашка и я поставете в хладилника. Истинският зехтин образува утайка.
4. Пармезан
Пармезанът е един от лидерите на пазара за фалшиви храни. Това сирене може да съдържа около 10% дървени стърготини. Също така смес от по-евтини сирена може да се представя за пармезан.
Как да се предпазите? Купувайте цялото парче, а не такова, от което е рязано и внимателно четете етикета.
5. Мед
Когато става въпрос за фалшифициране на мед, човешкото въображение няма граници. Най-често медът се разрежда със сиропи с високо съдържание на фруктоза.
Как да се предпазите? Прочетете изискванията за съхранение. Истинският мед не е необходимо да се съхранява в хладилника.
6. Суши
Това червеникаво парче месо в сушито, вероятно не е сьомга. В повечето случаи, когато поръчвате определен вид риба, получавате по-евтин вариант, понякога добре оцветен.
Как да се предпазите? Ако наистина искате риба, по-добре я поръчайте във вид на филе.
7. Ориз
Сред всички фалшификати този може би е най-опасният. Фалшивият ориз е направен от нишесте и пластмаса. Зърната са подобни на ориз и миришат по същия начин- пръскат ги с ароматизатори.
Как да се предпазите? Фалшивият ориз не потъва във вода и гори като пластмаса. Купувайте си ориз само на доказани марки.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 | 0 |