8 съвета за успешна кариера от влиятелни бизнес дами

Личният им опит би могъл да ви послужи като добър пример

8 съвета за успешна кариера от влиятелни бизнес дами

Кой може да ви даде по-добър съвет за успешна кариера от онези жени, които заемат високи позиции в известни международни организации, и вече са постигнали завидни успехи в своята сфера на реализация?

Следващите съвети, които те дават за списание Forbes, могат да ви бъдат полезни по пътя към успешната кариера.

1. Ставайте рано
Мишел Гас, която е президент на най-успешната верига за кафе напитки Starbucks, става всеки ден в 4:30 сутринта, за да тича. Редакторът на списание Vogue, Ана Уинтур, пък е на тенис корта всяка сутрин в 6 часа. Тези жени са осъзнали, че за да успееш, не бива да губиш сутринта в излежаване.

2. Водете преговори по-често
Проучванията показват, че жените не постигат толкова големи успехи в преговорите, колкото мъжете. Може би това е една от причините, поради които жените получават по-ниски заплати, а мъжете - по-високи. Затова се опитвайте да водите преговори по-често и да промените тази статистика.

3. Отпуснете се

8 съвета за успешна кариера от влиятелни бизнес дами

Кейти Тейлър - изпълнителен директор на хотелската верига Four Seasons, признава, че обича да има контрол над всичко, но в същото време се опитва да се намали напрежението, което идва с него. Запитайте се кое е ваш приоритет в кариерата, а не се опитвайте да балансирате с твърде много неща едновременно.

4. Намерете си ментори и поддържайте връзка с тях
Изпълнителният директор на Facebook - Шерил Сандбърг, твърди, че не можеш да попиташ някого просто ей така "Ще ми бъдеш ли ментор?” След като се срещнете, най-добре им напишете имейл, изпратете им интересна статия. Поддържайте връзка с тях и когато дойде моментът, в който се нуждаете от помощта им, ги попитайте дали биха могли да ви помогнат, да ви препоръчат за дадена позиция и т.н.

5. Вслушвайте се в мнението на служителите си

8 съвета за успешна кариера от влиятелни бизнес дами

Ако бъдете непредубедени и се вслушвате в различни източници на информация, ще правите много по-обективни и верни изводи. Клеър Уотс, изпълнителен директор на медийна компания QVC, насрочва свободно приемно време всеки вторник, така че всеки, който поиска, да може да поговори с нея, да я попита нещо или пък да сподели идея, която му е дошла на ум.

6. Поставете си кариерни цели
Изпълнителният директор на успешната компания за производство на супи Campbell's Soup - Денийз Морисън, знае от много малка защо иска да управлява компания. Тя знае, че също както трябва дa създаваш проекти, за да изградиш успешен бизнес, така е и нужно да имаш цели в живота си и да съставиш план за реализирането им.

Тя винаги си задава въпросите "Къде съм била преди?", "Къде съм сега?", "Накъде вървя?" и "Какъв е начинът да стигна дотам?”.

7. Бъдете смели
След като посочите какво желаете, вие трябва да положите усилия да го постигнете, а за това е нужна смелост. Бет Мууни, изпълнителен директор на KeyCorp, навлиза в банкирането две години след като завършва колеж. През това време тя кандидатства в много банки в Тексас, за да търси стажантски места.

Така се стига до странна ситуация. В Републикнската банка в Далас тя отказала да напусне офиса на мениджъра, докато не й бъде предложена работа. Тя чакала три часа, докато накрая той се съгласил. Така че не се отказвайте от преследването на възможностите, които се откриват пред вас.

8. Свикнете с думата "Не”

8 съвета за успешна кариера от влиятелни бизнес дами

Понякога ще  я чувате, а друг път вие ще сте човекът, който ще я изговаря. Ертарин Казън, която е изпълнителен директор на Световната продоволствена програма на ООН, твърди, че това е едно от най-трудните неща за жените. Но постепенно, с повече практика, ще ви стане по-лесно.

За още съвети на тема кариера, последвайте Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay