9 неща, които по-добре не почиствайте с прахосмукачката

9 неща, които по-добре не почиствайте с прахосмукачката

Почистването на счупени или разсипани неща с прахосмукачката звучи като много добра идея, тъй като става по-лесно и по-бързо. Но ако почиствате всичко с прахосмукачка, след време може да забележите, че вашият любим уред има лоша миризма и вече не работи толкова добре. Това се дължи на факта, че има неща, които не бива да се чистят с прахосмукачка.

Всички знаем, че не бива да почистваме живака от счупен термометър с прахосмукачка, но има и други неща:

1. Кафе, кафе на зърна и какао

Ако почистите разсипано използвано кафе с прахосмукачката, това ще подпомогне растежа на мухъл в торбичката на прахосмукачката. Въпреки че изглежда сухо, то всъщност е мокро. Освен това частиците от кафето се задържат по прахосмукачката и става невъзможно да я изчистите.  

Кафето на зърна, както и какаото, също са опасни за прахосмукачката, защото техните малки частици могат да блокират филтрите. Те също могат да попаднат в двигателя и да го счупят.

2. Почва и сухи части от растения

На всеки се е случвало да бутне някоя саксия и почвата да се разпилее по целия под. В такъв момент първото нещо, което искаме да направим, е да вземем прахосмукачката, но това не е добра идея. Ако имате килим, прахосмукачката ще вкара мръсотията по-дълбоко в него, вместо да го изчисти.  

Освен това, ако разсипаната почва е била мокра, това може да причини технически проблеми в двигателя. Изсушените цветя и листата на стайните растения могат лесно да запушат гъвкавия маркуч или филтъра. Те също така остават влажни, когато са в прахосмукачката, което може да бъде вредно за различните части на уреда.

3. Косми

Невъзможно е да избегнете навлизането на косми в прахосмукачката, но все пак си струва да внимавате с козината на животните и човешката коса и да не я оставяте да влиза в прахосмукачката. Те запушват торбичката за отпадъци. След като твърде много коса попадне в уреда, силата на прахосмукачката може значително да намалее.

4. Козметика

Пудрата, хайлайтъра и други гримове, които изглеждат сухи, всъщност съдържат масла и вещества, които започват да се топят под въздействието на горещ въздух. Ето защо козметиката се счита за един от най-големите врагове на прахосмукачката - това е така, защото тези компоненти ще се стопят вътре в уреда и ще запушат механичните части и филтри. Почти невъзможно е да почистите филтрите, след като козметиката попадне в тях и може да се наложи да ги замените.

5. Малки хартийки и конфети

Конфетите запушват прахосмукачката много бързо, което кара уреда да прегрява и двигателят да спре да работи. Конфетите, които са направени от фолио, са дори по-опасни от хартиените конфети. Частиците бързо се стопяват в прахосмукачката под въздействието на горещия въздух, забиват се на трудно достъпни места и карат прахосмукачката да спре да работи.

6. Кабели

Почистването с прахосмукачка изглежда като най-лесния начин за почистване на това гнездо от кабели зад телевизора, но не го правете. Дюзите и смукателната мощност могат да повредят кабелите и да разкъсат малките проводници. Тези повреди не винаги са видими и може да не забележите и да завършите с късо съединение или токов удар.

7. Мокър под

Не почиствайте мокри повърхности с прахосмукачката, тъй като може да предизвикате късо съединение. Ако подът е леко мокър, това може да създаде лоша миризма в прахосмукачката, от която ще бъде трудно да се отървете.

8. Малки парчета стъкло

Ако почистите счупена чаша с прахосмукачката, след това ще трябва да смените маркуча, филтрите и торбичката.

9. Брашно

При брашното, има значение количеството, което ще издърпате с прахосмукачката. Ако разсипете няколко лъжици, няма проблем. Но ако изпуснете целия пакет брашно, по-добре го съберете с метлата. Брашното ще запуши всички филтри в прахосмукачката.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!



0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay