8 начина да използвате етерични масла за почистване на вашия дом

8 начина да използвате етерични масла за почистване на вашия дом

Този списък с почистващи препарати има някои  изпитани и истински рецепти, които съм използвала, за да поддържам къщата си чиста! Етеричните масла, използвани във всяка рецепта, са ефективни и естествени - помагат ви да замените токсичните почистващи препарати с естествени алтернативи, без да жертвате качеството или да плащате висока цена. 

1. Бани

Много често хората не мислят да използват етерични масла в банята, защото смятат, че те не са достатъчно мощни, за да се справят с тези тежки микроби. Грешка! Някои етерични масла като чаено дърво, риган и евкалипт са доказали, че работят срещу силви замърсявания - разредете някое от тях с оцет и измийте банята.

2. Спални

Спалните често съдържат прах и други микроби във въздуха, които създават неприятна миризма. Освежете чекмеджетата с естествен пчелен восък / разтопете пчелен восък добавете етерични масло, сложете в подходящ съд и го сложете в шкафа/. Също така можете да направите спрей за матраци с етерични масла, които са антимикробни средства (евкалипт, лавандула, чаено дърво, розмарин и сибирска ела). Просто сложете няколко капки масла в спрей бутилка заедно с малко вода и напръскайте матрака. Може да пръскате и леглото и пижамата си за спокоен сън.

3. Кухня

Обичам да почиствам кухнята си с етерични масла.  Въпреки че ароматът е доста пикантен, намирам, че етеричното масло от черен пипер работи добре за почистване.

През 2010 г. изследователите Karsha и Lakshmi установиха, че етеричното масло от черен пипер е ефективно срещу бактериите Staphylococcus aureus, Bacillus cereus и Streptococcus faecalis, Escherichia coli (е. Coli), Pseudomonas aeruginosa и Salmonella typhi (салмонела). Когато се сдвоява с цитрусови масла (бергамот, лимон, портокал, грейпфрут), прави чудеса. Сместта е същата - разредете с вода и оцет, добавете маслото и малко сода за хляб и всяка мазнина от фурната ви ще изчезне.

5. Подове

От твърда дървесина до килими, аз използвам етерични масла, за да почистя подовото си покритие много ефективно. Обичам да използвам дезодорант за  килими с етерични масла веднъж месечно, за да освежа моите килими, а именно - етерично масло и лавандулова вода - освежава и прочиства килима.  За плочки и твърда дървесина често добавям етерично масло от лимон към моите почистващи препарати, за да разтворя мръсотията и следите.

6. На открито

От вредители до градинарство, етерични масла са в помощ, когато става въпрос за почистване на открито. Можете да използвате етерични масла от мента и карамфил за борба с мравки преди (и след) да влязат в дома. Пръскайте с тях верандата, за да държите мравките далеч от дома си.

7. Детски играчки

Никога не можете да бъдете достатъчно внимателни с детските играчки. Когато става дума за много малки деца, обикновено използвам етерично масло от лавандула за почистване. То работи ефективно срещу вируси и бактерии. Смесете лавандулово масло, масло от чаено дърво и вода. 

8. Освежители за въздух

Най-често срещаният начин хората да използват етерични масла за почистване е чрез създаване на освежители за въздух. Има толкова много прекрасни рецепти, включващи етерични масла за всички области на дома. Добавяте желаното етерично масло в дифузер и то върши всичко останало.

Още интересна информация за етеричните масла можете да намерите в блога "Just my place" на Михаела Михайлова.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay