9 страхотни кулинарни съвета от Китай

9 страхотни кулинарни съвета от Китай

Някои хора гледат на готвенето като на нещо скучно, а други го третират като забавен процес. Но всеки човек, който прекарва време над печката за готвене, се опитва да направи храната си по-вкусна, по-здравословна и по-добре изглеждаща. Използвайки определени трикове за готвене, можете да постигнете тези цели. И триковете може да дойдат от различни култури.

Ние открихме някои готварски трикове, които хората в Китай използват. Познаването на тези тайни ще помогне на всеки да готви добре.

Измиват плодовете и зеленчуците в солена вода

Хората в Китай измиват плодовете и зеленчуците си много добре. Те ги изплакват с чешмяна вода, слагат ги в разтвор със сол и след това отново се изплакват в чешмяна вода.

През 2006 г. китайски учени проведоха проучване и доказаха, че солената вода наистина премахва пестицидите от зеленчуците и плодовете. За да измиете зеленчуците и плодовете по този начин, трябва да добавите 1 част сол към 10 части вода.

Варят перфектен ориз, без да мерят чаши 

Китайците не трябва да помнят точното количество вода и ориз, когато го варят. Те просто поставят необходимото количество ориз в тенджера и поставят показалеца си до повърхността на ориза под прав ъгъл. Всичко, което трябва да направят, е да добавят достатъчно вода, за да покрият една фаланга.

Те правят ястията по-привлекателни, използвайки нишесте

Много от нас са изумени как китайските готвачи могат да направят рибата и месото да изглеждат толкова лъскави. Тайната е царевичното нишесте, което използват в почти всяка кухня в страната. Няма сос, който правят без него, когато готвят на високи температури.

Омекотяват месото с жълтък

Хората в Китай мариноват месото в жълтък за около 15 минути. Може да звучи неубедително, защото обикновено използваме лимонов сок, оцет и други кисели неща. Тази техника често се нарича "кадифена".

Китайските готвачи обясняват ефекта на жълтъка по този начин: той прави блясък и защитава по време на готвене. Това предотвратява изпаряването на течността от месото, така че то остава наистина сочно и вкусно.

Често сваряват месото, преди да го сготвят

Хората в Китай слагат сурово месо във вода, кипват водата, след това я махат и продължават да готвят (пържат), задушават или варят месото отново, но в прясна вода. Има няколко причини за това.

Първо, кипенето помага за премахването на цялата мръсотия и излишната кръв от месото. Второ, омекотява някои видове месо, като например свинско. И накрая, има специална техника, при която месото е напълно сварено във вода и по-късно ароматът се добавя към него чрез пържене със зеленчуци и подправки.

Те правят кнедли, които са по-полезни

Повечето хора слагат само кайма в кнедлите. Китайците слагат 50% месо и 50% зеленчуци, което ги прави една идея по-полезни. 

Много често готвят на пара

Китайската кухня се състои от много ястия, приготвени на пара. Този метод се използва дори за храни от брашно. Местните хора използват бамбукова кошница, поставена над вряща вода.

За да приготвяте добри ястия на пара, както правят китайците, не е нужно да влизате онлайн и да търсите бамбукови кошници. Можете да използвате обикновена метална цедка и да я поставите над тенджера с вряща вода. 

Те правят десерти с растителни продукти

Китайците не използват много захар в десертите си, а сладкото и шоколадът не са много популярни там. Те използват растителни продукти като сусам, боб и сладки картофи, за да подсладят десертите си. Може би затова толкова много китайци са слаби.

Те използват съставка, която ги прави здрави и млади

9 страхотни кулинарни съвета от Китай

Стотици години китайците обичат сусам и го добавят към почти всички ястия. Правят и традиционен десерт - сусамови топки.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay